AVRO's Opsporing Verzocht

Lopende Zaken

Utrecht: overval juwelier

Donderdag 26 november werd de juwelier aan de Springweg in Utrecht, H.S. juweliers, met grof geweld overvallen door 2 mannen. "Eerst bellen", staat op de sticker bij de ingang van de juwelier en dat doen de daders om 16.00 uur. Ze komen binnen. Een van de daders, een blanke man, loopt door naar de vitrines achterin de winkel. De andere dader, een negroïde man, doet zijn ring af en vraagt aan de juwelier de waarde ervan. Verder wil de man zijn horloge belenen, maar de juwelier ziet meteen dat het een imitatie Cartier is en weigert het te kopen. Als hij het horloge teruggeeft, ziet hij dat de man zijn metgezel aankijkt en als de juwelier dit ook doet, kijkt hij recht in de loop van een vuurwapen. De negroïde man trekt het slachtoffer zijn kantoor in, werkt hem tegen de grond en probeert hem met tierips te boeien. Dat lukt niet omdat de tierips te kort zijn.

De 32-jarige juwelier wordt continu door een vuurwapen bedreigd. Hij wordt geschopt en met een honkbalknuppel geslagen. De mannen bewerken hem met een stroomstootwapen, waardoor hij brandwonden oploopt. Ook wordt hij geblinddoekt. Tijdens het gevecht slaagt het slachtoffer erin om een kluis op slot te draaien en om een overvalalarm in werking te stellen: zonder resultaat in verband met een storing.

De daders roven diverse vitrines leeg, pakken het horloge van de juwelier af en nemen een bedrag mee van enkele duizenden guldens. Na ruim 20 minuten laten ze de man gewond achter. Ze verdwijnen richting Strosteeg. Het is mogelijk dat ze richting parkeergarage Springweg zijn gelopen, maar dat weet de politie niet zeker. De juwelier slaagt er met veel moeite in om met zijn neus het alarmnummer 112 in te toetsen.

Signalement dader:
Dader 1: blanke man, 1.80 - 1.85 m. lang, ong. 35 jaar, vadsig postuur, donkerblond haar, gezien met en zonder bril.

Dader 2: negroïde man, 1.85 - 1.90 m. lang, 35 - 40 jaar, slank postuur, kort zwart kroes-haar, korte baard, had de gewoonte om zijn woorden steeds te herhalen.

Beiden mannen spraken gewoon Nederlands.

Beschrijving voorwerpen
Buit: diverse horloges waaronder een Breitling horloge type Old Navitimer (het glas ontbrak); horloge van juwelier: Cartier, type Cougar met kastnummer 18790 4003 479; gouden kettingen, oorbellen, armbanden, munten; zilveren zakhorloge met een gravure van een paard; gouden damesring met een diamant in roosvorm geslepen; paspoort met het nummer N 255 24 898 afgegeven in Maartensdijk op 14-02-1997 op naam van H. van Doorn.

Ring van dader 2: ovaal, rondom afgezet met zirkonia, met gravure die
95% vermeldt (goud-gehalte): kenmerkende aanduiding voor landen in het Verre Oosten. In het Westen wordt de aanduiding 18 karaats goud gebruikt.

Horloge van dader 2: imitatie Cartier met 3 knoppen; een chronometer; stalen band met gespsluiting.

De politie vraagt:

Wie (her)kent de daders aan de hand van de gegeven signalementen en de compositie-tekening?

Wie heeft op 26 november tussen 16.00 en 17.00 uur bij de juwelier op de bel gedrukt, maar werd niet binnengelaten en wie heeft de overvallers daar toen rond het tijdstip van de overval gezien?

Wie weet of de buit (sieraden, paspoort, Cartier horloge) ergens te koop is aangeboden?

Wie heeft de mannen op zaterdag 21 november in de omgeving van de genoemde H.S. juweliers zien lopen en heeft daarvan nog geen mededelingen gedaan aan de politie?

Wie herkent de genoemde ring en imitatiehorloge van dader 2, die hij zelf te koop aanbood?

Wie heeft in algemene zin informatie over deze overval?

Reacties
Regiopolitie Utrecht
Bureau Paardenveld
Tel: 030 239 66 66

U kunt op de foto klikken voor een vergroting

Dader 1
De daders.

Dader 1
Wie heeft ze in de omgeving van de juwelier gezien?

Horloge

Horloge

Oorbellen
Deel van de buit. Wie weet of de buit ergens te koop is aangeboden?

Paspoort
Ook verdwenen is een paspoort met het nummer N 255 24 898.

Stroomstootwapen
De mannen hebben een stroomstootwapen gebruikt.

Lopende Zaken

Oss: verkrachting vrouw

Utrecht: overval juwelier

Hilversum: doorrijden na dodelijke aanrijding

© 1998 AVRO, Politie & Ministerie van Justitie

Deel: ' Bericht Avro's Opsporing Verzocht - 4626 '
Lees ook