Extra Opsporing Verzocht:

Maarn: verdwijning 13-jarige Sybine Jansons

Dinsdagmiddag 19 januari j.l. verdween de 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn. Deze fiets is woensdag 20 januari gevonden in een stukje bos, op een tiental meters van de Maarnse Grindweg vandaan. De fiets was niet op slot, de rugzak zat nog op de bagagedrager en het plastic zakje met het broodtrommeltje hing nog aan het stuur. De zoektocht naar Sybine in de bossen heeft niets opgeleverd. Sybine kan dus n elke uithoek van het land zijn. De politie verzoekt iedereen naar haar uit te kijken.

Die dinsdag, om 19.45 uur ontving de politie van het district Heuvelrug de melding van de vermissing van Sybine Jansons. Vervolgens werd die avond nog gezocht in de bossen tussen Maarn en Doorn door politie, brandweer en vrijwilligers. De volgende dagen ging de zoek-actie in dit zoekgebied verder, waarbij onder andere leden van het Korps Mariniers, Konink-lijke Luchtmacht, de Mobiele Eenheid, boswachters en een aantal zoekhonden van de Universiteit Utrecht werden ingezet.

Na het bekend worden van de vermissing van Sybine is door de politie aan de hand van de toen beschikbare gegevens geanalyseerd of het ging om een vermissing of dat er een aannemelijke kans was op een misdrijf. Het werd de politie al heel snel duidelijk dat de kans dat er een misdrijf heeft plaatsgevonden als heel reëel moet worden ingeschat. Vanaf dat moment liepen er twee trajecten naast elkaar: de zoekactie in de bossen tussen Maarn en Doorn en het opsporingsonderzoek. Dit onderzoek is op last van de Hoofdofficier van Justitie in Utrecht op woensdagochtend 20 januari gestart en wordt uitgevoerd door een Recherche Bijstandsteam. Omdat de politie uitgaat van een levensreddende actie is het Recherche Bijstandsteam al heel snel uitgebreid tot 150 personen.

Signalement Sybine:

1.75-1.80 m. lang, fors postuur, donkerblond haar. Ze had zilveren oorringetjes in en droeg een blauw ski-jack, een korte zwarte rok, zwarte maillot en 'Dr.Martens'-schoenen. Haar schoolspullen zaten in een rugzakje. Als ze fietste had ze die rugzak op haar bagagedrager, maar als ze een winkel binnenging had ze de rugzak (mogen we aannemen) gewoon op haar rug.

De politie heeft de volgende vragen rondom de verdwijning van Sybine. Deze zijn:

- Wie heeft in de week voor 19 januari in het bosgebied tussen Maarn en Doorn iets gezien wat te maken zou kunnen hebben met de verdwijning van Sybine?

- Sybine kan vanaf de Amersfoortseweg twee mogelijke routes door het bos naar Maarn hebben genomen. De politie wil graag in contact komen met iedereen die op dinsdag 19 januari in de bossen tussen de Amersfoortseweg en de Maarnse Grindweg of op de Maarnse Grindweg zelf is geweest. Ook als u niets bijzonders heeft gezien is dat voor de politie van belang te weten.

- Sybine is omstreeks 15.25 uur het laatst gezien voor de dierenwinkel op de Kampweg in Doorn. Wie heeft vanaf die tijd iets bijzonders gezien tussen Maarn en Doorn? - Is Sybine ergens anders gezien dan in de omgeving van het zoekgebied tussen Maarn en Doorn?

- De politie verzoekt een ieder die meent anderszins inlichtingen te kunnen verschaffen die bijdragen tot het terugvinden van Sybine, contact op te nemen met de politie.

Reacties

Regiopolitie Utrecht

District Heuvelrug

Tel: 030 21 00 002

Reconstructie

- Op dinsdag 19.00 januari, 15.00 uur, verliet Sybine Jansons het Reviuscollege, haar school in Doorn. Normaal fietst ze met vriendinnen naar huis. Die dag moest Sybine eerst nog een proefwerk inhalen en daarna ging ze in het centrum van Doorn een broodtrommeltje kopen. Vervolgens zou ze alleen naar huis fietsen.

- Duidelijk is dat Sybine om 15.14 uur een broodtrommeltje kocht bij de Marskramer in het centrum van Doorn. Daarna is ze omstreeks 15.25 uur voor de dierenwinkel aan de Kampweg in Doorn gezien. Vanaf dit moment is ze verdwenen.

- De politie vermoedt dat Sybine de gemeente Doorn heeft verlaten via de Amersfoortseweg of De Drift is opgegaan om halverwege de Amersfoortseweg uit te komen. Dit is bij het conferentiecentrum SBI. Daarna zijn er verschillende mogelijkheden om vanaf dit punt naar Maarn te fietsen.

a) De eerste variant is rechtdoor over de Amersfoortseweg om bij de Maarnse Grindweg in Maarn uit te komen.

b) De volgende optie is om bij het conferentiecentrum SBI direct het bos in te gaan via een grindweg.

c) Een derde mogelijkheid is verderop een zandpad te nemen door het bos.

d) Uiteindelijk is het mogelijk om via deze laatste twee routes dwars door het bos bij de Maarnse Grindweg te komen. Al deze varianten kunnen overeenkomen met de vindplaats van de fiets en de rugtas van Sybine.

De Hoofdofficier van Justitie in Utrecht heeft een beloning uitgeloofd van fl. 50.000,= en daarnaast heeft een persoon, die onbekend wenst te blijven, hiervoor ook een beloning van fl. 50.000,= uitgeloofd. Beide bedragen, totaal dus fl. 100.000,=, worden uitgeloofd voor het terugvinden van Sybine en het aanhouden van de dader of daders.

© 1998-1999 AVRO, Politie & Ministerie van Justitie

Deel: ' Bericht Avro's Opsporing Verzocht - 5180 '
Lees ook