Politiebericht

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 31-05-99

Krantenbericht over onderzoek naar dood Sybine Jansons niet correct/ Artikel in dagblad De Telegraaf van zaterdag 29 mei niet correct.

Geen goederen inbeslaggenomen van 71-jarige.

Het politieteam dat de dood onderzoekt van de 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn, maakt het volgende bekend. Het artikel dat op zaterdag 29 mei 1999 in dagblad De Telegraaf verscheen onder de koppen DNA-onderzoek in moordzaak Sybine en Inbeslagname goederen van verdachte (71), is niet correct.

Man is geen verdachte.

In dit artikel wordt melding gemaakt van het feit, dat het rechercheteam van de politie recent persoonlijke bezittingen inbeslaggenomen heeft van een mogelijke verdachte. Volgens de krant zou het doel van de inbeslagname zijn:
Het distilleren van bruikbaar DNA-materiaal, om zo te kijken of dat mogelijk overeenkomt met het vreemde celmateriaal dat werd aangetroffen op het stoffelijk overschot van de 13-jarige scholiere uit Maarn.
De krant vervolgt met de mededeling dat de inbeslaggenomen goederen afkomstig zijn van een 71-jarige inwoner van Zwijndrecht.

Het bovenstaande is niet juist.

Alibi's onderzocht.

In het onderzoek dat na de vermissing van Sybine Jansons is gestart, is de politie geïnformeerd over een groot aantal personen. Het ging om mensen die in de omgeving zouden kunnen zijn geweest van de route waarop Sybine vermist is geraakt. Onder deze personen bevond zich de man waar De Telegraaf in het artikel van 29 mei op doelde. De politie gaat de alibi's na van alle personen uit het onderzoek. Daarmee zijn deze mensen evenwel nog geen verdachte! Dit geldt ook voor de persoon die De Telegraaf in het artikel beschrijft. Er zijn GEEN goederen inbeslaggenomen die afkomstig zijn van de door De Telegraaf bedoelde man. Ook is er GEEN sprake van een DNA-onderzoek jegens deze man.

Geen verificatie.

De Telegraaf heeft bij het politieteam niet geverifieerd of er daadwerkelijk sprake is van een verdenking tegen de omschreven persoon. Ook is er niet geverifieerd of er sprake is van inbeslagneming van goederen of van een DNA-onderzoek. Had De Telegraaf e.e.a. wél geverifieerd, dan had deze onjuiste publicatie voorkomen kunnen worden.

Deel: ' Bericht Telegraaf onderzoek dood Sybine Jansons onjuist '
Lees ook