Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Wereldkampioenschappen tot en met 20 jaar in Athene (16-29 augustus)

De Wereldkampioenschappen voor de categorieën tot en met 20 jaar worden dit jaar gehouden in Athene in Griekenland van 16 t/m 29 augustus. Namens Nederland is de 20-jarige Joost Berkvens uit Veldhoven door de Technische Commissie geselecteerd om aan deze kampioenschappen deel te nemen. Joost is Nederlands Jeugdkampioen en werd onlangs 11e bij de Europese Jeugdkampioenschappen.

Het is een Zwitsers toernooi van 13 ronden. Er wordt één partij per dag gespeeld. Het speeltempo is 40 zetten in 75 minuten, daarna 15 minuten voor de rest van de partij. Vanaf de 1e zet wordt 30 seconden per zet bijgeteld. Er wordt met een DGT klok gespeeld.

Er wordt gespeeld in het Exhibition Center of Peristeri in Athene. De begeleiding is in handen van GM Dimitri Reinderman.

Joost is op rating (Elo 2444) als 27e geklasseerd in een veld van 91 deelnemers. De Chinees Hua Ni met 2568 voert de ranglijst aan.

De wedstrijden zijn te volgen op de volgende site: https://www.greekchess.com/pagosmio/games.htm

Verslag ronde 1-3

Joost Berkvens is het wereldkampioenschap voor de jeugd t/m 20 jaar wisselvallig begonnen. Nadat hij de eerste ronde van een zwakke Griek gewonnen had, was in de tweede ronde een ratingloze (?) Philippijn te sterk. Daarna herstelde hij zich weer ten koste van de Turkse deelnemer. Het toernooi in Athene heeft dertien ronden, dus er kan nog veel gebeuren.

De eerste ronde had Joost wit tegen de Griek Georgiou (2142). Hij kreeg al snel voordeel in een Benoni en na een misplaatste bevrijdingsactie van de Griek wist de Brabander een stuk te winnen en daarmee de partij. De ronde hierna leek Joost gunstig geloot te hebben met de ratingloze Phillipijn Gomez. Deze vond echter na een onnauwkeurigheid van Joost in de Rossolimo variant van het Siciliaans een sterk offer. Zwart kreeg hierdoor een heel slechte structuur en werd opgebracht. Waarschijnlijk heeft de man zelfs wel een rating, waardoor het verlies Joost ook nog ratingpunten kost. Hij pakte weer wat terug tegen de Turk Kose (2217). In de voorbereiding was het ons al opgevallen dat deze makkelijk in truukjes trapte, en inderdaad: toen hij dacht een stuk te winnen, verloor hij in werkelijkheid een dame.

De omstandigheden hier zijn niet echt geweldig. Misschien had de organisatie weinig keus, maar de keuzes waren niet fijn: zowel het hotel als de speelzaal zijn buiten het centrum, maar dan wel aan verschillende kanten hiervan. Op beide valt wat aan te merken: het hotel ziet eruit alsof het de laatste twintig jaar niet onderhouden is, terwijl de speelzaal een sfeerloze betonnen kolos is. Enfin, we realiseren ons nu wel dat we in Patras (op het EK) verwend waren en ook zonder zee en strand vermaken we ons hier wel.

Deel: ' Berkvens begint schaakkampioenschap in Athene wisselvallig '
Lees ook