---

Ministerie van Defensie---

Bernhard-trofee voor regiment uit Havelte

27-06-2002

Tijdens een appèl in Bugojno (Bosnië) hebben militairen van het pantserinfanteriepeloton van de bravo-compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon regiment Johan Willem Friso de Prins Bernhard-trofee in ontvangst genomen. Deze werd uitgereikt door brigadegeneraal Komen, die hiervoor speciaal naar Bosnië was gereisd. Het peloton is eerste geworden tijdens een nationale wedstrijd gevechtsschieten. Acht pelotons deden mee aan de wedstrijd; drie van 17 Pantserinfanteriebataljon, drie van 11 Luchtmobiele brigade en twee van 44 Pantserinfanteriebataljon. Een peloton van de alfa-compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon werd tweede. Zij zijn gelegerd op base Novi Travnik.

De Prins Bernard-Trofee kent een lange geschiedenis. Voor de Tweede Wereldoorlog probeerde de Brit, sir Millington Drake, de samenwerking tussen Engeland en Frankrijk te bevorderen door schietwedstrijden tussen beide landen te organiseren. Na de oorlog werden de wedstrijden in groter verband gehouden onder de naam van de maarschalk Leclerc. Toen deze Prix Leclerc-wedstrijden een aantal jaar bestonden, begonnen de deelnemende landen nationale wedstrijden te organiseren. Het winnende team werd afgevaardigd naar de internationale wedstrijden. Sir Millington Drake, de oprichter van de wedstrijden stelde vervolgens een prijs ter beschikking voor deze nationale wedstrijden. In Nederland werd deze prijs de Prins Bernard-Trofee genoemd.

Sinds 1956 wordt om deze prijs gestreden. De twee infanteriepelotons in Bosnië deden eerder dit jaar aan de wedstrijd mee. Elk peloton moest met twee groepen schieten op baan 8 C in Bergen Hohne (Duitsland). Het ging om een uitgestegen deel van de groep, dus zonder voertuigen. Er werd geschoten door lange afstands-, MAG- en Diemaco-schutters. Het resultaat van de beide groepen werd bij elkaar opgeteld. Het is voor het eerst dat een peloton van 44 Pantserinfanteriebataljon de Prins Bernard-Trofee wint.

Deel: ' Bernhard-trofee voor regiment uit Havelte '
Lees ook