Bve Raad

Persbericht

De Bilt, 20 september 2001

BEROEPSONDERWIJS KOOPT COLLECTIEF GROENE STROOM

Onderwijsinstellingen die middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (bve) verzorgen, zijn een van de eerste in het onderwijs die gezamenlijk groene stroom gaan gebruiken. Vanaf 1 januari 2002 zullen 38 onderwijsinstellingen verspreid over heel Nederland ongeveer 2,5 miljoen kWh groene stroom afnemen. De bve-sector staat hiermee in de top 25 van grootverbruikers van groene energie.

De groene stroom komt voort uit windenergie, waterkracht en zonne-energie. De groene stroom is collectief ingekocht bij energieleverancier REMU Levering B.V. te Utrecht. Naast groene stroom gaat het ook om grijze stroom. In totaal zal bij de nieuwe energieleverancier zo'n 68 GWh afgenomen worden. Dat is inclusief groene stroom. Door het collectief inkopen besparen de onderwijsinstellingen circa twintig procent ten opzichte van de huidige gemiddelde leveringsprijs. Het collectieve inkoopproject is verzorgd door Holland Power Energy Consultants en de Bve Raad, de landelijke brancheorganisatie voor het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie.

Hennie van den Adel, hoofd facilitair bedrijf van roc Zadkine in Rotterdam is met 16 vestigingen en 30.000 deelnemers een grote afnemer binnen de deelnemende onderwijsinstellingen. Van den Adel is erg enthousiast over de collectieve inkoop. "Roc Zadkine heeft een fiks aantal panden. Collectieve inkoop kan dan aardig wat geld schelen op jaarbasis. Toen de Bve Raad het initiatief nam om alle aanvragen van de verschillende onderwijsinstellingen te bundelen en over te gaan op collectieve inkoop, stapten we meteen in. Hoe groter het volume, hoe goedkoper immers de prijsstelling." Van den Adel berekende dat collectieve inkoop van energie ongeveer 150.000 gulden op jaarbasis oplevert voor Roc Zadkine.

Als het aan de Bve Raad ligt, blijft het niet alleen bij de collectieve inkoop van stroom. In de toekomst zal de brancheorganisatie ook kijken naar de mogelijkheden om gezamenlijk gas in te kopen. Maar de concentratie ligt voorlopig nog bij de inkoop van stroom. De Bve Raad heeft het voornemen om aan het einde van 2002 een nieuw en groter collectief op te zetten. Daarin is ruimte voor nieuwe instellingen, vestigingen die per 1 januari 2004 vrijkomen en eventueel zelfs personeelsleden.

Cijfers op een rij
Omvang van de levering: ca. 68 GWh (68.000.000 kWh) Groene energie: ca. 2.500.000 kWh
Totaal aantal instellingen: 70
Totaal aantal deelnemers: ca. 600.000
Aantal deelnemende instellingen: 38
Collectieve besparing: ca. 20% t.o.v. de huidige gemiddelde leveringsprijs
Leverancier: REMU Levering B.V.
Adviseur: Holland Power Energy Consultants B.V.

Deel: ' Beroepsonderwijs koopt collectief groene stroom '
Lees ook