Persbericht van Astmafonds

BETERE BEHANDELING VAN ASTMA BINNEN HANDBEREIK

De problemen bij astma worden veroorzaakt door een ontsteking in de luchtwegen. De medicijnen die patienten krijgen voorgeschreven moeten beter op de ernst van de ontsteking worden afgestemd. Dit blijkt uit het onderzoek AMPUL ('Astma Management Projekt Universiteit Leiden'). ''Als we meer rekening houden met de mate van ontsteking, bij het bepalen van de hoeveelheid medicijnen, worden de longen van mensen met astma beter beschermd'', zo stelt Professor Peter Sterk, lid van de Wetenschappelijke Advies Raad van het Astma Fonds.

Een op de tien mensen heeft last van astma, bronchitis of emfyseem. Dat zijn 1,6 miljoen Nederlanders. Ruim 20% van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door deze aandoeningen. Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen.

Het uitgangspunt van AMPUL is om de dosering ontstekingsremmers die iemand krijgt, mede op basis van de aanwezige ontsteking te bepalen, en niet, zoals nu gebeurt, uitsluitend naar gelang de hoeveelheid klachten en de mate van benauwdheid. Zo komt men tot een behandeling die ook op de lange termijn goede resultaten geeft.

Binnen AMPUL werden 75 patienten met astma gevraagd gedurende twee jaar iedere 3 maanden bij de longarts te komen en in dagboekjes hun klachten en mate van benauwdheid bij te houden. Bij ieder bezoek werd de hoeveelheid ontstekingsremmers stapsgewijs aangepast. Bij de helft van de patienten gebeurde dit via de traditionele methode en bij de andere helft mede op basis van een indirecte maat van ontsteking. Door 'hapjes' uit het luchtwegweefsel te nemen en deze in het laboratorium te bestuderen konden onderzoekers vaststellen bij welke methode van behandeling de ontsteking in de luchtwegen het meest werd onderdrukt. Het bleek dat de nieuwe behandelingsstrategie het aantal perioden met astma-aanvallen vrijwel kan halveren, wat gepaard gaat met minder ontstekingsverschijnselen in de luchtwegen. Dankzij AMPUL bestaat dus de mogelijkheid de behandeling van astma te verbeteren zodat patienten met astma ook op de lange duur minder gehinderd worden door benauwdheidsklachten.

Het Astma Fonds ondersteunt sinds 1993 het 'Astma Management Projekt Universiteit Leiden (AMPUL). Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Leids Universitair Medisch Centrum, in samenwerking met het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer, het Diaconessenhuis in Leiden en het Ziekenhuis St. Antoniushove in Leidschendam.

Noot redactie: Voor verdere inlichtingen kunt u contact opnemen met Coen Berends, Wetenschap Coordinator van het Astma Fonds. Kantoor: 033-4341246, Mobiel: 06-51208039, prive: 0348-416654

Ook kunt u contact opnemen met Professor P.J. Sterk van het Leids Universitair Medisch Centrum, tel: 071-5263578.

Deel: ' Betere behandeling van astma binnen handbereik '
Lees ook