BeursGorilla Jacko verliest na spannende eindstrijd van AEX


EINDHOVEN, 20151231 -- Beursgorilla Jacko stevent af op een licht verlies ten opzichte van de AEX voor het beursjaar 2015. Het spande erom de laatste dagen, waarin het rendement van de behaarde vermogensbeheerder van beleggingssite BeursGorilla.nl steeds dichterbij dat van de AEX kroop. Toch lijkt het erop dat de beursgorilla dit jaar zijn meerdere moet erkennen in de AEX. Jacko stond een half uur na opening op de laatste beursdag op een jaarwinst van 4,08 procent De AEX stond toen op een jaarwinst van 4,66 procent.

Roerig jaar voor Jacko
Het was een wisselend beleggingsjaar voor beursgorilla Jacko. Hij had tot augustus nog aandelen in het noodlijdende Imtech in zijn portefeuille. Na het verdwijnen van Imtech van de beurs heeft hij hier niets voor teruggekregen wat een flinke hap uit zijn portefeuille heeft genomen. Daarnaast heeft Jacko in juli zijn aandelen Kendrion en oktober zijn aandelen Galapagos met een fors verlies verkocht.

Dat het verlies voor Jacko dit jaar beperkt bleef en dat hij toch nog met een positief resultaat het jaar afsloot, komt doordat hij in augustus aandelen Heineken met een winst van ruim 100 procent heeft verkocht. Daarnaast staan de aandelen NN Groep en TomTom, die Jacko momenteel in zijn portfolio heeft, op een mooie winst.

Gemiddeld presteert Jacko al 16 jaar beter dan de AEX
In zijn 16-jarige carrière als vermogensbeheerder heeft Jacko 13 keer de AEX verslagen. Hij heeft nu dus 3 keer verloren van de AEX. Gekeken over de hele linie presteert Jacko ruim beter dan de Amsterdamse hoofdindex. Jacko behaalde sinds 2000 gemiddeld 4,7 procent winst per jaar. De AEX komt over deze jaren op een gemiddeld verlies van 2,8 procent per jaar.

Over Jacko
Beursgorilla Jacko is de behaarde vermogensbeheerder van de website BeursGorilla.nl. In januari 2000 kreeg Jacko bij wijze van experiment 75 bananen. Elk van deze bananen correspondeerde met een in Nederland beursgenoteerd fonds. Met de eerste tien bananen (met corresponderende aandelen) die Jacko selecteerde, is zijn portefeuille samengesteld. Sindsdien wisselt Jacko elke maand: één fonds eruit en een nieuw fonds erin, allemaal geselecteerd middels het trekken van bananen door BeursGorilla Jacko. Centraal hierbij staat de totale willekeurige keuze van aandelen. Dit omdat er geen informatie van het onderliggende aandeel in de banaan tot uitdrukking komt. Het gehele experiment met BeursGorilla Jacko is bedoeld als knipoog naar de financiële wereld.

Echter, BeursGorilla.nl wil met dit experiment ook mensen laten nadenken over beleggen, met name aangaande beloofde en gerealiseerde rendementen die geen garantie betekenen voor de toekomst. Een prachtig rendement dat wordt voorgespiegeld, wil niet alles zeggen. Kijk altijd verder. Wie zijn bijvoorbeeld de mensen die het beleggingsproduct aanbieden en hoe ervaren zijn ze? Want wie zou er nu beleggen in een fonds dat gemiddeld 10% per jaar realiseert, maar waar een gorilla de fondsbeheerder is?

Een compleet overzicht van het portfolio, de wissels en rendementen van Beursgorilla Jacko is te vinden op https://www.beursgorilla.nl/jacko.asp


Deel: ' BeursGorilla Jacko verliest na spannende eindstrijd van AEX '
Lees ook