Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

08/10/01 Bezoek Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta aan Zuid-Holland

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta brengen maandag 8 oktober 2001 een bezoek aan de provincie Zuid-Holland. Het is het zesde in de reeks kennismakingsbezoeken die het paar dit najaar aflegt aan de provincies en de vier grote steden. De Prins en zijn verloofde bezoeken in Zuid-Holland onder meer een Dordrechtse stadsvernieuwingswijk, zij maken een rondvaart bij Kinderdijk, worden rondgeleid door de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden in Schoonhoven, en zij bezichtigen de St. Janskerk in Gouda.

De Commissaris van de Koningin, de heer J. Franssen, ontvangt de Prins en zijn verloofde om 10.00 uur in 't Hof van Dordrecht. Op deze plek werd in 1572, tijdens de Spaanse overheersing, de eerste Vrije Statenvergadering gehouden. Daar besloten de belangrijkste steden van Holland tot verzet tegen Spanje. Zij kozen Prins Willem van Oranje tot hun stadhouder. De Commissaris geeft in 't Hof een uiteenzetting over de stand van zaken en de verwachte ontwikkelingen in zijn provincie. Daarna wandelt het paar naar wijkgebouw 't Praathuys in stadsvernieuwingswijk De Bleijenhoek. Daar geeft de wijkmanager hun onder meer een toelichting op de lessen Nederlands voor buitenlanders die er worden gegeven. Na een rondrit per paardentram door de wijk en een korte wandeling bij de Groothoofdspoort vertrekt het paar om 11.15 uur vanaf de Hooikade per Fast Ferry naar de Kinderdijk.

Vanaf 11.40 uur maken de Prins en mevrouw Zorreguieta een boottocht langs de molens van de Kinderdijk. Bij de Kortlandsche Kade wordt om 12.00 uur overgestapt in de Koninklijke bus voor een busrit door de Alblasserwaard. Tijdens de rit zal de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden een toelichting geven op de problematiek van het Groene Hart. Om 12.40 uur neemt het gezelschap bij Gelkenes de pont over de Lek naar Schoonhoven.

In Schoonhoven bezoekt het paar om 13.00 uur de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden, de enige MBO-school op dit vakgebied in Nederland. Leerlingen geven de Prins en zijn verloofde een demonstratie van hun werk als aankomend goud- of zilversmid, horlogemaker, juwelier of graveur. Daarna volgt een rit per Koninklijke bus langs het riviertje de Vlist naar Gouda.

Het paar arriveert om 14.00 uur in Gouda, waar het een rondleiding krijgt door de 16de-eeuwse St. Janskerk. Deze laat-gotische kruisbasiliek, de langste kerk van Nederland, is wereldberoemd vanwege haar zeventig gebrandschilderde ramen. Het kennismakingsbezoek wordt afgerond in het oude Stadhuis van Gouda, op de Markt.

Deel: ' Bezoek Prins van Oranje en Máxima aan Zuid-Holland '
Lees ook