Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

10/09/01 Bezoek Prins van Oranje en Máxima Zorreguieta aan Amsterdam

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta brengen maandag 10 september 2001 een bezoek aan de gemeente Amsterdam. Het is het tweede in de reeks kennismakingsbezoeken die het paar dit najaar aflegt aan de provincies en de vier grote steden. In de hoofdstad worden de Prins en mevrouw Zorreguieta onthaald op een toespraak van stadschroniqueur Geert Mak. Vervolgens bezoeken zij de Hollandsche Schouwburg, maken zij een rondvaart door oud en nieuw Amsterdam en spreken zij met jonge Amsterdammers.

De Prins van Oranje en mevrouw Zorreguieta worden om 13.30 uur bij het Stadhuis ontvangen door de burgemeester, mr. M.J. Cohen. In de raadszaal luisteren zij naar Vogelvluchten boven Amsterdam, een lezing door prof.mr. G.L. Mak, bijzonder hoogleraar Wibautleerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna ontmoet het paar in het Stadhuis het gemeentebestuur en vertegenwoordigers uit diverse maatschappelijke sectoren.

Om 14.50 uur bezoeken de Prins en mevrouw Zorreguieta de Hollandsche Schouwburg, het Amsterdamse monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. Vanaf deze plek zijn toen vele tienduizenden mensen op transport gesteld naar Westerbork en vandaar naar de concentratie- en vernietigingskampen. De erevoorzitter van het Joods Historisch Museum, mevrouw drs. T. Musaph-Andriesen, geeft een rondleiding.

Na een rit per tram door Amsterdam gaat het paar om 16.30 uur bij de steiger van De Nederlandsche Bank aan boord van een boot van het Gemeentelijk Havenbedrijf voor een rondvaart door de grachtengordel en langs de eilanden. Na debarkatie bij de Passagiers Terminal Amsterdam, om 17.30 uur, hebben de Prins en mevrouw Zorreguieta een ontmoeting met jonge Amsterdammers uit een aantal sectoren. In dit gezelschap bevinden zich onder anderen startende ondernemers, onder meer uit de IT-sector, sporters en kunstenaars. Gespreksleidster is mevrouw mr. A. van Es, directeur van De Balie.

Zoekwoorden:

Deel: ' Bezoek Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta aan Amsterdam '
Lees ook