Bezoeker Spoorwegmuseum bepaalt aankoop kunstwerk


UTRECHT, 20120704 -- Het Spoorwegmuseum gaat een kunstwerk van spray art kunstenaar Hugo Kaagman uit de tentoonstelling ‘Stencil Station’ aankopen. Bezoekers van het museum bepalen welk kunstwerk dit is. Het doek met de meeste stemmen zal aan de vaste collectie worden toegevoegd. Onder de stemmers wordt een klein kunstwerk van Kaagman verloot. De tentoonstelling ‘Stencil Station’ van spray art kunstenaar Hugo Kaagman is tot en met 2 september te zien in de expositieruimte van het museum, tot die datum kunnen bezoekers een kaartje invullen en in de stembus deponeren.

Conservator Jos Zijlstra is bedenker van het plan: “De graffitikunst van Hugo Kaagman staat heel dicht bij de mensen, het is heel toegankelijke kunst. Kaagman komt voort uit de punkbeweging , daar was ‘do it yourself’ het uitgangspunt. In de tentoonstelling zie je dat terug: hij heeft workshops gegeven, kinderen maakten de tekstbordjes en in de expositieruimte kun je op een touchscreen je eigen virtuele spray-art maken. Ik dacht, waarom laten we de bezoekers dan ook niet bepalen welk kunstwerk we aankopen? Dan weten we ook gelijk welk kunstwerk het best gewaardeerd wordt door het publiek. “

Spray art
Het Spoorwegmuseum verraste in maart van dit jaar met een tentoonstelling van spray art kunstenaar Kaagman. Graffiti en treinen staan vaak op gespannen voet met elkaar, veel treinstellen worden illegaal beklad wat NS de nodige problemen oplevert. Met de tentoonstelling laat Het Spoorwegmuseum zien dat het ook anders kan. Kaagman beschilderde met sjabloon en spuitbus drie collectiestukken van het museum en veranderde deze in rijdende kunstwerken. De beschilderde treinen maken onderdeel uit van de tentoonstelling. Voor een filmpje over Kaagman in Het Spoorwegmuseum volg deze link:
https://www.youtube.com/watch?v=tQlz3Vk43eA&list=UU3lszJYbYXNLL6H5w8RMK6A&index=1&feature=plcp. Leerlingen van de basisschool maakten de tekstbordjes voor de tentoonstelling. In februari verzorgde Kaagman enkele workshops om kinderen kennis te laten maken met ‘Street Art’. De kinderen maakten zelf kunst met sjablonen en vertellen op de tekstbordjes wat zij vinden van de kunstwerken van Kaagman. Op een touchscreen kan men met sjablonen en een virtuele spuitbus ook zelf aan de slag. De resultaten zijn terug te vinden op de website: www.spoorwegmuseum.nl/spuitbus.

Hugo Kaagman is de ‘Stencil King’
Kaagman staat bekend als de ‘Stencil King’. Hij is Nederlands eerste stencil kunstenaar en inspirator voor kunstenaars als Blek le Rat en Banksy. Hugo Kaagman begon met graffiti op straat maar inmiddels hangen zijn kunstwerken in galeries en musea. Zijn Delfts blauwe prints zijn overal ter wereld bekend. Het atelier van Hugo Kaagman staat op het perron van Station RAI, de trein is daarom een belangrijke inspiratiebron voor hem.

Het Spoorwegmuseum
Stencil Station, spray art door Hugo Kaagman
t/m 2 september 2012
www.spoorwegmuseum.nl


Deel: ' Bezoeker Spoorwegmuseum bepaalt aankoop kunstwerk '
Lees ook