Big Data voor verbeteren Nederland Fietsland

Persbericht:

Big Data voor verbeteren Nederland Fietsland

Fiets Telweek Nationaal crowd-researchproject fietsgedrag

De Nationale Fiets Telweek organiseert in de derde week van september het grote nationale fietsonderzoek. Door middel van een innovatieve onderzoeksapp wordt het dagelijkse fietsgedrag van deelnemers één week lang in kaart gebracht. Inmiddels hebben al meer dan 15.000 deelnemers zich aangemeld om hun fietsgedrag in kaart te brengen.

Big data voor verbeteren fietsnetwerk

De fietsdata wordt gebruikt door overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties om ons fietsnetwerk te verbeteren. De Fietstel-app registreert één week lang het fietsgedrag van de deelnemers in Nederland, om in kaart te brengen welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties krijgen na afloop van de Fiets Telweek beschikking over de verkregen fietsdata (geanonimiseerd). Met nieuwe inzichten in het gebruik van hun fietsnetwerk kunnen ze acties ondernemen om het plaatselijke fietsverkeer te verbeteren en het fietsen – zowel binnen als buiten steden – prettiger en veiliger te maken. Het onderzoeken van fietsgedrag op deze wijze en schaal is uniek in de wereld.

Fietspad Jodenbreestraat Amsterdam – vorig jaar in top 5 drukste fietspaden in Nederland en net vorige week oplevering werkzaamheden verbreding/ verbetering doorstroming (foto Stadsregio Amsterdam).

Fiets je mee?

Meten is weten én verbeteren. Hoe meer fietsers meedoen, hoe meer waardevolle informatie er wordt verzameld. Daarom wordt heel Nederland gevraagd om zich aan te melden. Dit kan door de Fietstel-app op een smartphone te downloaden (Google Play Store (Android) of iTunes App Store (Apple iOS)) en vrienden erop attent te maken om dit ook te doen. En op 19 september begint de app automatische het persoonlijke fietsgedrag te meten. Om mee te tellen – en bovendien kans te maken op een gloednieuwe Veloretti designfiets - hoeven deelnemers in die week alleen met locatievoorzieningen aan op de fiets te stappen!

Deel: ' Big Data voor verbeteren Nederland Fietsland '


Lees ook