Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Uitnodiging voor de media herintroductie otter

4 juli 2002 -
De otter is weer terug in Nederland. Twee Wit-Russische otters, een otter uit Letland, twee Tsjechische en twee Zweedse otters worden begin volgende week uitgezet in de Nederlandse natuur. Het gaat om 4 vrouwelijke en 3 mannelijke otters. Deze dieren zijn in genetisch opzicht het meest verwant aan de vroeger in Nederland levende otters. In 1988 werd de laatste otter van Nederland doodgereden. Voordat de otters uitgezet konden worden zijn ze enige tijd in quarantaine geweest. Ze zijn onderzocht op parasieten en er zijn DNA-monsters genomen. Ook is er een zender geïmplanteerd om de otters te kunnen volgen.

Ten behoeve van de herintroductie van de otter in Nederland is er een speciale bijeenkomst georganiseerd. De bijeenkomst wordt geopend door staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Een vertegenwoordiger van uw redactie is hierbij van harte welkom. Het is overigens niet mogelijk bij de uitzetactie zelf aanwezig te zijn, omdat de otter een zeer schuw dier is. Tijdens de bijeenkomst is wel beeldmateriaal beschikbaar. Na de bijeenkomst is er voor de pers een bootexcursie in het uitzetgebied De Weerribben.

Programma maandag 8 juli
09.45 - 10.00 Ontvangst

10.00 - 10.20 Opening door staatssecretaris Faber
10.20 - 10.40 Videopresentatie 'De otter terug in Nederland' met beelden van vangen, quarantaine en uitzetten
10.40 - 11.00 Presentatie door Hugh Jansman, onderzoeker bij Alterra
11.00 - 11.15 Gelegenheid tot het stellen van vragen door de pers
11.15 - 12.30 Persexcursie per boot door het uitzetgebied
Voor opgave voor deelname aan de bijeenkomst, de persexcursie en voor vragen over het beeldmateriaal graag contact opnemen met Martine de Haan, persvoorlichting LNV, m.de.haan@dv.agro.nl . Foto's van de uitzetactie zijn vanaf maandag 10.00 uur beschikbaar op de site van het ministerie: www.minlnv.nl

Deel: ' Bijeenkomst herintroductie van de otter in Nederland '
Lees ook