Gemeente Den Helder

Datum : 11 februari 1999

Onderwerp :

Informatiebijeenkomst Rijksinrichting voor Jeugdigen (RIJ)

Volgende week donderdag, op 18 februari organiseert de gemeente in samenwerking met het ministerie van Justitie een bijeenkomst over de bouw van de Rijksinrichting voor Jeugdigen (RIJ) langs de Nieuweweg. Loof en Van Stigt Architecten presenteren het ontwerp van het complex. Vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie en de Rijksgebouwendienst gaan inhoudelijk in op de vraag wat een inrichting nu eigenlijk inhoudt. Van de kant van de gemeente wordt aangegeven waarom de inrichting voor de gemeente Den Helder belangrijk is. Uiteraard kunt u met (bijna) al uw vragen bij hen terecht. De bijeenkomst begint om 16.30 uur en wordt gehouden in de raadzaal van het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20. U bent van harte welkom!

De inrichting zal plaats bieden aan 120 jongeren, zowel jongens als meisjes, die worden behandeld vanwege een stoornis in de ontwikkeling van hun persoonlijkheid. Het gaat dan ook niet in de eerste plaats om het uitzitten van een straf, maar om het bieden van de rust die ze nodig hebben voor hun heropvoeding. Het doel van de behandeling is dat ze uiteindelijk weer zelfstandig kunnen functioneren in de samenleving. De meeste jongeren zitten minimaal één jaar op de gesloten afdeling. Plaatsing in de RIJ kan maximaal zes jaar duren.

De inrichting is gesloten, wat wil zeggen dat de jongeren niet alleen binnen de muur wonen, maar ook voor deelname aan maatschappelijke activiteiten op de inrichting zelf zijn aangewezen. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden voor het volgen van onderwijs, om te sporten, een kerkdienst bij te wonen en de dokter of de tandarts te bezoeken. Naarmate de behandeling vordert kunnen de jongeren meer vrijheden ‘verdienen’. Aan de hand van een puntensysteem wordt bijvoorbeeld beoordeeld of ze bezoek mogen ontvangen.

Informatie over arbeidsmogelijkheden in de RIJ en mogelijkheden voor het plaatselijk bedrijfsleven wordt in een later stadium gegeven.

Deel: ' Bijeenkomst over Rijksinrichting voor Jeugdigen Den Helder '
Lees ook