CDA

: Tweede Kamer : Ank Bijleveld: het begint langzaam te dagen bij Hoogervorst.... (010300)

Archief Schriftelijke Vragen Archief Schriftelijke Vragen

Ank Bijleveld: het begint langzaam te dagen bij Hoogervorst.... (010300)

Den Haag, 1 maart 2000

Staatssecretaris Hoogervorst begint in te zien dat het WAO-dossier een andere aanpak vraagt. Hoewel hij koppig blijft roepen dat de huidige maatregelen voldoende zouden zijn, geeft hij toch een eerste opening als het gaat om het uitstellen van overgang van Ziektewet naar WAO. Hiermee sluit hij aan bij een plan van het CDA. Dat is de eerste reactie van CDA-woordvoerster Ank Bijleveld op de speech van Hans Hoogervorst.

Ank Bijleveld: Hoogervorst geeft toe dat het niet goed is dat mensen na één jaar automatisch uit de ziektewet naar de WAO doorstromen. Hij ziet in dat het beter is om de keuring in sommige gevallen enkele maanden uit te stellen om mensen niet onnodig het predikaat van WAO-er op het hoofd gestempeld te krijgen (citaat Hoogervorst). Dat is nou net één van de hoofdpunten uit het CDA-plan Perspectief op Herstel. Wij hebben er reeds vorig jaar voor gepleit dat de herstelperiode van een zieke werknemer wordt verlengd. Oftewel dat men niet automatisch doorstroomt van ziektewet naar WAO. Want daardoor raakt een zieke werknemer vaak uit beeld. Met een langere periode voor de Ziektewet èn een individueel herstelplan, is er meer kans dat een werknemer ook daadwerkelijk terugkeert naar zijn werkplek. En niet in de WAO verdwijnt. De instroom naar de WAO kan zo beperkt worden. Hoogervorst schijnt de zinnigheid van ons voorstel in te zien. Ook hij pleit er nu voor dat de keuring voor de WAO uitgesteld wordt met enkele maanden. Dat is een eerste begin.
Uiteraard zal het nodig zijn de wet daarvoor te wijzigen maar dat hij dat nog liever niet hardop zegt in verband met gezichtverlies is begrijpelijk. Het gaat echter om de inhoud. En dus zijn we verheugd over dit eerste teken van voortschrijdend inzicht.

Woordvoerder: Ank Bijleveld-Schouten, telefoon 053-4350776 Voor verdere informatie: Bieke Oskam, telefoon 070-3182509 of 06-53153269

Deel: ' Bijleveld 'Het begint langzaam te dagen bij Hoogervorst' '
Lees ook