Ingezonden persbericht

Bijzondere dansvoorstelling in huisvuilcentrale Alkmaar

ALKMAAR, 20020711 -- In de spectaculaire inrijhal van de hypermoderne Huisvuilcentrale N-H bij Alkmaar presenteren Conny Janssen Danst en het Cello Octet Conjunto Ibérico, op uitnodiging van het zomerfestival Karavaan, vanaf dinsdag 16 tot en met zaterdag 27 juli 2002 de dansvoorstelling 'Vuil & Glass'.

In de inrijhal van de Huisvuilcentrale N-H in Alkmaar plaatst de Rotterdamse choreograaf Conny Janssen de kwetsbare danserslichamen in een enorme, door techniek gedomineerde ruimte. Het gezoem van de acht cello's van Conjunto Ibérico plant zich voort over de immense betonvlakte van de imposante hal. Samen vormen zij de voorstelling Vuil & Glass.

De emoties die dans en muziek oproepen staan in schril contrast met de koele kaalheid van de hypermoderne centrale. De maten van dit industriële bastion staan niet in verhouding tot de intimiteit van de dansende mens en de strijkersmuziek. In deze omgeving gaat Conny Janssen met dansers en cellisten op zoek naar betovering en verwondering. In Vuil & Glass zal muziek van Philip Glass te horen zijn, live uitgevoerd door het Cello Octet Conjunto Ibérico . De Amerikaanse componist gaf toestemming aan dirigent Elias Arizcuren om een aantal van zijn composities te arrangeren voor het cello octet.

Tijdens haar danscarrière ontwikkelde Conny Janssen zich al tot een opmerkelijke choreografe. Na haar verrassende debuut in 1988 met The Undertow kwam haar doorbraak in 1991 met de choreografie Eloï Eloï. Na dit succes richtten Conny Janssen en Wim Visser het moderne dansgezelschap Conny Janssen Danst op. Inmiddels heeft Conny Janssen met een reeks indrukwekkende choreografieën een eigen plek verworven in de Nederlandse danswereld. Het afgelopen seizoen verraste zij publiek en pers met de voorstelling Meet me, a Dancer. 'A battle of dance' tussen de dansers van Conny Janssen Danst, studenten van de Rotterdamse Dansacademie en de breakdancers van de O10-B Boyz.

Uit de danstaal van Conny Janssen spreekt haar voorliefde voor contrasten. Diepe emoties worden er soms met humor onderuitgehaald. Het organische staat er tegenover het absurde, het zachte tegenover het hoekige en het esthetische tegenover het alledaagse. Een ander spanningsveld dat altijd terugkomt in haar choreografieën, is de breekbaarheid van het individu tegenover de kracht van de groep. In haar muziekkeuze plaatst Conny Janssen klassieke fragmenten tegenover popmuziek. Zo laat zij een vloeiend en botsend samenspel ontstaan van dans, theater, vormgeving, muziek en licht. Conny Janssen wil de individualiteit van de groepsleden laten uitkomen. Haar dansers moeten niet alleen meester zijn over hun lichaam maar ze moeten over een karakteristieke persoonlijkheid beschikken zodat ze ook als individu een stempel kunnen drukken op de choreografie.

Cello Octet Conjunto Ibérico is het enige fulltime cello-octet ter wereld en werd in 1989 door de Spaanse dirigent/cellist Elias Arizcuren opgericht. Vanuit de thuisbasis Amsterdam, bestrijkt het internationaal vermaarde gezelschap het culturele landschap. De loopbaan van het Octet zou men kunnen resumeren in 10 cd's en meer dan 45 premières met werken van markante hedendaagse componisten als Xenakis, Loevendie en Philip Glass. De wereldberoemde cellist Yo-Yo Ma zij onlangs: "...dit ensemble is een schat; het is een geweldig voorbeeld voor de muziekwereld... Overal waar ik speel: Brazilië, Japan, USA, word ik over het Conjunto Ibérico aangesproken... Elias Arizcuren is een visionair die met zijn groep iets unieks heeft bereikt.”

Conny Janssen Danst werkte al eerder samen met het Cello Octet Conjunto Ibérico. In 1997 brachten zij gezamenlijk de voorstelling Vijzel uit die in 1998 onderscheiden werd met de Philip Morris Kunstprijs Dans. Nu wordt de samenwerking mogelijk gemaakt door de uitnodiging van het Noord Hollandse zomerfestival Karavaan, dat evenals Conny Janssen Danst, tien jaar bestaat.

Kaarten voor Vuil & Glass kunnen worden gereserveerd bij Karavaan 023-5531484 of op de dag van de voorstelling worden gekocht bij de kassa. De huisvuilcentrale is gevestigd aan de Jadestraat 1 in Alkmaar. De voorstellng begint om 21.30 uur.

Deel: ' Bijzondere dansvoorstelling in huisvuilcentrale Alkmaar '
Lees ook