Provincie Utrecht

Persbericht

Bijzondere kunstroute in Kromme Rijngebied

Met kunst de boer op!

24-04-2002
Op 8 mei opent Jan van Bergen, gedeputeerde cultuur van de provincie Utrecht, Lijnen in het Landschap. Deze kunstroute voert langs negen speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde kunstwerken in het Kromme Rijngebied. De route is circa 40 kilometer lang en kan voor het publiek vanaf 9 mei t/m 31 augustus zowel per fiets als per auto worden gereden. De kunstwerken staan op erven en landerijen van locale boerenbedrijven.

Het initiatief voor deze kunstroute komt van de stichting Kromme Rijnstreek Terecht Anders, een groep enthousiaste boeren die aandacht vraagt voor het karakteristieke landschap en de cultuurhistorische waarden van de Kromme Rijnstreek. Om de toeristische aantrekkingskracht van het gebied te promoten en boeren te voorzien van aanvullende inkomsten, ontwikkelt deze stichting speciale culturele programma's. Lijnen in het Landschap ontleent zijn naam aan het feit dat de mensen in deze streek sinds mensenheugenis lijnen hebben getrokken, door verkaveling, ontwatering en bebouwing. De kunstenaars die aan dit project hebben meegewerkt, hebben elk op hun eigen manier aan dit thema een interpretatie gegeven. De route voert langs Bunnik, Werkhoven, Cothen en Schalkwijk; te zien zijn werken van bekende kunstenaars als Ida van der Lee, Joost van Hezewijk, Rob Sweere en Frank Halmans.

Dialoog tussen boer en kunstenaars
Bijzonder aan deze kunstroute is dat deze is ontstaan in een dialoog tussen beeldend kunstenaars en de boeren uit het gebied. De kunstwerken zijn speelse varianten op thema's die spelen in de Kromme Rijnstreek, zoals de oprukkende verstedelijking en de recente MKZ-crisis. Hoofdsponsor is de provincie Utrecht met een subsidie van ruim 45.000,-. Belangrijke reden is dat dit initiatief model kan staan voor soortgelijke acties elders in de provincie die zijn bedoeld om nieuw publiek te trekken voor kunst en het culturele aanbod te vergroten. De provincie voert hiervoor een Actieprogramma Cultuurbereik uit dat tot 2005 loopt en waarmee Utrechtse gemeenten en culturele instellingen vernieuwende cultuurprojecten kunnen ontwikkelen. Lijnen in het Landschap is één van de projecten uit dit Actieprogramma. "Een inspirerend voorbeeld", aldus een enthousiaste cultuurgedeputeerde Jan van Bergen. "Letterlijk en figuurlijk gaan de organisatoren van deze route met kunst de boer op. Een prima aanpak om mensen in contact te brengen met kunst op onverwachte plekken. Lijnen in het Landschap dwingt ons om op een andere manier te kijken naar onze leefomgeving. Bovendien zorgt de samenwerking met inwoners uit de streek ervoor dat de kunstwerken goed voor het voetlicht worden gebracht!"

De opening van de kunstroute vindt plaats van 15.30 tot 16.30 uur. Adres: Ossewaard 20 te Cothen. Voor meer informatie over het openingsprogramma dat o.a. bestaat uit een rondrit langs de kunstwerken kunt u contact opnemen met Agnes de Kok, kunstcoördinator Stichting Kromme Rijnstreek Terecht Anders, tel. 030 - 6011342.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl

Deel: ' Bijzondere kunstroute in Kromme Rijngebied Utrecht '
Lees ook