Bingo en Sociale Media op de Breidagen in Amersfoort


Amersfoort, 20140306 -- Op 15 en 16 maart vinden de “Breidag en Haakdag” plaats in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Een nieuw en hip evenement dat inspeelt op de trend van dit moment: breien en haken. Voor zowel de beginnende creatieveling, als voor gevorderden en experts, is er genoeg te doen met 60 stands, lezingen, theater, een Atelier Kunst (ver)Garen, gevarieerde en kwalitatieve workshops. Verder staat de aanwezigheid van diverse top ontwerpers en docenten garant voor 2 gezellige breidagen. Bovendien wordt er elke dag een bingo gespeeld waar je als bezoeker gratis aan mee kunt doen. Elke entreekaart wordt vergezeld door een nostalgische bingokaart.

De hoofdgast is de Noorse ontwerpster Tori Seierstad. Zij is gespecialiseerd in stranded knitting (een manier van kleur inbreien waarbij de draden achter het werk langs mee gevoerd worden). Ze ontwerpt kleurrijke wanten, mutsen en truien. In de laatste versie van het tijdschrift Twist Collective is een van haar patronen opgenomen. In Amersfoort geeft Tori diverse workshops en er is een meet & greet.

Op beide dagen zijn er 4 lezingen die gratis te bezoeken zijn. Gieneke Arnolli, conservator van de textiele afdeling van het Fries Museum, verteld over hun collecties in antieke breiwerken. Colorist Loret Karman, ook verbonden aan het Van Gogh Museum, geeft een ‘Garenproeverij’. Hierin komen allerlei garens voorbij zoals super zachte Alpaca en wat is eigenlijk het verschil tussen kantgaren en gewoon breigaren?

Trends in textiel

Trendwatcher Lidewij Edelkoort signaleert textiele trends. Zo worden breisels meer en meer gebruikt in de mode. In haar blog ‘Talking Textiles’ richt ze zich helemaal op de vernieuwingen in de textiele branche. Zo wordt er een link gelegd met de natuur, er zijn onderzoeken gaande naar natuurlijke materialen, garens die uit melk worden gemaakt, er wordt geëxperimenteerd met duurzame alternatieven voor katoen. Ontwerper Jan Taminiau gebruikt borduursels in zijn ontwerpen. Daarnaast leeft het breien en haken enorm op internet en binnen alle social media kanalen. Breiers zijn ook steeds meer op internet te vinden. Via de wereldwijde community Ravelry ontmoeten zij elkaar in de virtuele wereld. Daarnaast zijn veel designers daar vertegenwoordigd en kan er geshopt worden. In Amersfoort is er een gratis ‘hulpdienst’ die je helpt om Ravelry en andere Social Media aspecten onder de knie te krijgen.

Techniek verbeteren

Als ervaren breier kun je nog altijd je techniek verbeteren. U leert het van de beste docenten, die behoren tot de top van de breiwereld. Ontwerpster en Neerlands ‘Queen of lace’ Monique Boonstra van Kantwerk, geeft les aan beginners én aan gevorderden. Kunstenaar Jan ter Heide geeft een masterclass ‘Monumentaal breien’ waarbij het veel meer gaat over het proces van creatief denken.

The Dutch Knitters geeft een workshop ‘Het betere breiwerk’ die ook voor gevorderde breisters zeer leerzaam kan zijn. Terug naar de basis en je verdiepen in eenvoudige steken.

In het Atelier Kunst (ver)Garen worden korte workshops gegeven die gericht zijn op technieken en kleur. Daarnaast zijn er demonstraties van oude en nieuw technieken, zoals een sokkenbreimachientje en de nieuwste rage uit Amerika, de Rainbow Loom. Ook is er een bibliotheek, een bollenbak en de ‘Eerste Hulp bij Breien’ gevestigd.

Uiteraard is het zeer uitgebreide programma op de website na te lezen.

Breidag en Haakdag

15 en 16 maart 2014 in de Rijtuigenloods in Amersfoort
Openingstijden: van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: € 12,50 per dag of € 20,00 voor beide dagen
Website: www.breidag.nl
Breidag is tevens te volgen op Twitter en Facebook


Deel: ' Bingo en Sociale Media op de Breidagen in Amersfoort '
Lees ook