BIOLOGISCH NIEUWS Februari 2000

www.biologisch.nl bevat deze maand foto¹s van aardappelschillers op de Wageningse biologische boerenmarkt, in natuurvoedingswinkel Buys & Ko en de supermarkt AH.

BIOLOGISCHE AARDAPPELEN IN OPMARS

Bonna Terra is een nieuw handelshuis dat zich richt op de verkoop van biologische poot- en consumptieaardappelen. Dit nieuwe handelshuis concentreert de biologische aktiviteiten van HZPC uit Leeuwarden en Stet Holland uit Emmeloord. Beide ondernemingen zijn gespecialiseerd in pootaardappelen en hebben samen een marktaandeel van ruim 40%. Bonna Terra wil over vijf jaar een biologische marktleider zijn.

Als het aan de direkteuren van Bonna Terra ligt, gaat dit zeker lukken. Want de koelkasten van Gaby Stet en Peter van Dijk zijn nu voor 80% gevuld met biologische produkten. Dit in tegenstelling tot enkele jaren geleden, toen het aandeel EKO in de koelkast ongeveer nul was. Ook de biologische frietjes kunnen binnenkort in het vriesvak van de beide direkteuren.

MARKTONTWIKKELING BIOLOGISCHE FRIETJES

De totale Nederlandse produktie van biologische frites wordt geschat op bijna 3.000 ton per jaar. De totale fritesproduktie is ongeveer 1.500.000 ton per jaar. Dit betekent dat er nog een geweldige marktontwikkeling mogelijk is. Belangrijkste faktor voor een goede marktontwikkeling is een kleiner prijsverschil tussen gangbare en biologische aardappelen. Het spreekt voor zich dat de prijs voldoende hoog moet blijven om een renderende biologische teelt mogelijk te maken.

Oerlemans Foods uit Venlo is marktleider biologische frites met een produktie van 2.000 ton per jaar. Dit is slechts 5% van haar totale produktie. Oerlemans Foods streeft ernaar om het aandeel biologische frites te laten stijgen omdat dit goed is voor een gezonde toekomst. Van de 2.000 ton gaat ongeveer 60% naar Engelse supermarkten en 25% naar de detailhandel in Duitsland. In Nederland zijn bio-frites een zeldzaam verschijnsel. Maar dat zal waarschijnlijk veranderen, omdat bijna alle grote verwerkers op dit moment een licentie hebben om biologisch te mogen produceren.

Bedrijven als Aviko, Lamb Weston / Meijer en Farm Frites produceren op dit moment samen minder dan 1.000 ton biologische frites per jaar. En meestal besteden ze dit uit aan gespecialiseerde verwerkers als Oerlemans Foods. Wat de grote verwerkers in de toekomst zullen doen, moeten we afwachten. Wel is duidelijk dat ze een duidelijk vinger aan de pols houden om de booming bio-markt niet te missen. Voor vragen over martkontwikkelingen kunt u terecht bij onze vraagbaak op internet.

Hidde Oenema

Publiciteitscentrum Biologische Landbouw
Postbus 656, 6700 AR, Wageningen
tel. 0317-415.515, Email info@biologisch.nl, Internet www.biologisch.nl

Deel: ' Biologische aardappelen in opmars '
Lees ook