Voedingscentrum
Biologische havermoutpap besmet met ziekmakende bacterie 24 augustus

Biologische havermoutpap van het merk Limmerpolder kan voedselvergiftiging veroorzaken. De pap bevat een groot aantal van de ziekmakende bacterie Bacillus cereus. Dat blijkt uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waren.

Het gaat om Limmerpolder biologische havermoutpap met een ten minste houdbaar tot-datum van 26 augustus, 30 augustus en 2 september. De pap is verpakt in een glazen literfles met capsule-afsluiting en een etiket om de hals. De producent, Family Farm Coevorden, adviseert consumenten om gekochte flessen terug te brengen naar het verkooppunt. Zij krijgen dan hun geld terug. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Family Farm: tel. (0542) 22 13 68.

Buikpijn en diarree
De ontdekking komt voort uit de melding van een consument die last had van buikpijn en diarree na het eten van de havermoutpap. Het is nog niet duidelijk waarom er zoveel bacteriën in de pap zijn gekomen. Ook is onbekend hoeveel besmette flessen er zijn verkocht. Tot op heden zijn er geen meldingen van andere zieken. Omdat de klachten niet zeer ernstig zijn, is het mogelijk dat ze onopgemerkt blijven. De ziekteverschijnselen beginnen acht tot zestien uur na het eten van het besmette product en houden maximaal 24 uur aan.

Opnieuw koken voorkomt ziekte
Bacillus cereus is een bacterie die van nature overal voorkomt. Deze bacterie komt ook voor in ingrediënten van levensmiddelen, maar eigenlijk nooit in ziekmakende hoeveelheden.
Een karakteristieke eigenschap van de bacterie is dat hij koken overleeft. Als een levensmiddel gekookt is en daarna urenlang niet wordt gekoeld, kan de bacterie zich razendsnel vermenigvuldigen. Daarbij produceert de bacterie een vergif dat in grote hoeveelheden voedselvergiftiging veroorzaakt.
Vermoedelijk gaat het bij de Limmerpolder biologische havermoutpap om een vergif dat zelf niet tegen koken kan. Als gebruikers van de betreffende havermoutpap de pap vóór gebruik opnieuw koken, wenden ze het risico van voedselvergiftiging af. Om elk risico uit te sluiten, is het echter het verstandigst de pap niet te eten.

Zoekwoorden:

Deel: ' Biologische havermoutpap besmet met ziekmakende bacterie '
Lees ook