Black lives matter: Joy Wielkens in theatersolo 'Zomaar'


Eerste Nederlandse productie van bekroond Brits toneelstuk

AMSTERDAM, 20151125 -- Op dinsdag 8 en woensdag 9 december 2015 om 18:00 uur speelt de theatervoorstelling ZOMAAR in het Compagnietheater Amsterdam. Spel is van Joy Wielkens, regie door Teunkie van der Sluijs. In Zomaar verweeft Joy Wielkens vier stemmen uit een zwart gezin. Vier levens die op hun kop komen te staan in één theatersolo over de waardigheid en de warmte van black life. De voorstelling laat een oorspronkelijk en authentiek stemgeluid horen in een tijd van black lives matter-campagnes en zinloos straatgeweld.

Black Lives matter: Joy Wielkens in theatersolo 'Zomaar'Wanneer de zestienjarige Junior zomaar slachtoffer wordt van een steekpartij blijft zijn familie achter in onbegrip en onmacht. In een cross-over van toneel en spoken word poetry neemt Wielkens het publiek mee in het verhaal van één dag waarin alles anders wordt.

Op straat liggen waxinelichtjes en knuffels bij een lantarenpaal. Thuis een achtergelaten schooltas, een onbeslapen bed. De politie praat in protocollen. De pers wil capuchons en bontkragen. Ze kunnen niks met zwarte tranen om Junior. Maar de dood was toch voor oude mensen?

Zomaar is de eerste Nederlandse productie van het toneelstuk Random van Debbie Tucker Green. Zij geldt al jaren als één van de belangrijkste zwarte auteurs in het Engelse taalgebied en is een prominente stem binnen zowel de Britse black culture als in haar toneelbestel.

Met Zomaar is voor de eerste keer toneelwerk van Tucker Green in Nederland te zien. Dit jaar ontving zij de Big Screen Award op het Internationale Film Festival van Rotterdam. Eerder won ze een Olivier Award, en een BAFTA Award voor de verfilming van dit toneelstuk.

Spel: Joy Wielkens Tekst: Debbie Tucker Green Regie & Vertaling: Teunkie van der Sluijs Toneelbeeld & lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort Productie: Studio Dubbelagent

Dinsdag 8 & woensdag 9 december, Compagnietheater Amsterdam, 18:00 u.

Over de makers

Actrice, zangeres en theatermaakster Joy Wielkens (1980) speelde in de musical The Lion King als Shenzi, en speelde tot twee keer toe de rol van Jenny in Der aufstieg und fall der Stadt Mahagonny (Brecht/Weill). De laatste twee jaar was ze te zien in Huid! (TG VIG), Mc Shake Remake (TG ZEP), Wijksafari Slotermeer (Adelheid Roosen), Wijksafari Utrecht, Daddy Cool Mallorca (AV Entertainment), Het temmen van de Feeks (TG ZEP) en The Buddy Holly story (AV Entertainment). Voor haar rol in The Buddy Holly story werd Joy in 2013 genomineerd voor een Musical Award. Twee seizoenen lang was Joy te zien als rechercheur Leona Savonet in de politieserie Van Speijk. Op Disney Channel vertolkte ze een seizoen lang de rol van choreograaf Gloria in On Tour. Ook was ze te zien in Spoorloos verdwenen (AVRO), Keyzer en De Boer Advocaten (KRO/NCRV), De Popgroep (VPRO), Shouf shouf! (VARA),  Moordvrouwen (RTL), Barbosa (VPRO kort), Divorce (RTL), Ik ook van jou (SBS6) Heer & Meester (MAX) Fashion Planet (Net 5) en Bluf (RTL). In 2015 verschijnt Joy in een nieuwe serie voor RTL. Op het witte doek debuteerde ze als Hilda, in de boekverfilming Sonny Boy (de Nederlandse inzending voor de Oscars in 2012), maar was ook te zien in de films De Marathon, In het niets, Gangster boys, Cowboys janken ook, Toscaanse Bruiloft en Alles is familie. Dit theaterseizoen is zij te zien als zangeres in Crazy Blues, een nieuwe voorstelling van het Internationaal Dans Theater.

Regisseur Teunkie van der Sluijs (1981) is resident director bij de theaterproductie ANNE in Theater Amsterdam en regisseerde recent WATERDRAGERS voor Het Zuidelijk Toneel. Hij werkte voorheen in Engeland als stafregisseur bij het Royal National Theatre in Londen. Eerder regisseerde hij onder meer YASSER van Abdelkader Benali, WINTER van Jon Fosse en WOMEN LAUGHING van Michael Wall. In Nederland maakte hij voorstellingen voor het Rozentheater, de Koninklijke Schouwburg Den Haag en het Festival aan de Werf. Hij ontving in Londen nominaties voor de Best Director Award en de Samuel Beckett Award voor zijn theaterbewerking van de Franse speelfilm LA HAINE, in coproductie met Likeminds.


Deel: ' Black lives matter Joy Wielkens in theatersolo 'Zomaar' '
Lees ook