Evangelische Omroep

Nr. 248

Hilversum, 15 oktober 2008

Blauw Bloed te gast bij Spaanse Royals op het Plaza de Colón Blauw Bloed, zaterdag 18 oktober 2008, 19:30 uur, Nederland 2

Aanstaande zaterdag in Blauw Bloed een reportage van de nationale feestdag in Spanje. Traditiegetrouw woont de Spaanse koninklijke familie, waaronder koning Juan Carlos, zijn vrouw koningin Sophia, prins Felipe en prinses Letizia, de militaire parades bij op het Plaza de Colón. Het is voor de Spanjaarden de enige dag in het jaar waarop ze de leden van hun koninklijke familie zo uitgebreid te zien krijgen als nu. Presentator Jeroen Snel presenteert deze bijzondere uitzending vanuit Madrid.

Op de Día de la Hispanidad, de Spaanse nationale feestdag, herdenken de Spanjaarden de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus in 1492. Deze Columbusdag wordt in verschillende Latijns-Amerikaanse landen gevierd. Het Spaanse plein Plaza de Colón is naar Columbus vernoemd.

In de uitzending komen een aantal Spaanse royaltydeskundigen aan het woord die zich uitspreken over de populariteit van de koninklijke familie en over de vraag wanneer kroonprins Felipe het stokje zal overnemen van zijn vader koning Juan Carlos. Ook wordt ingegaan op de band tussen onze Oranjes en de Spaanse koninklijke familie. Zo kennen koningin Beatrix en koning Juan Carlos elkaar al sinds hun jeugd. Koningin Juliana had medelijden met Juan Carlos die als 10-jarige jongen door dictator Franco naar Spanje werd gehaald voor een staatsopvoeding. Juan Carlos leefde voor die tijd met zijn familie in ballingschap in Rome. Reden voor Juliana om de jonge prins meerdere malen uit te nodigen op paleis Soestdijk.

Tenslotte in Blauw Bloed aandacht voor de zin "de koningin van Hispanje heb ik altijd geëerd". Nog steeds zingen we dat als we het Wilhelmus aanheffen. In Blauw Bloed het hoe en waarom van dit eerbetoon aan de koning van Spanje met deskundig commentaar van koningshuiskenner Peter Brusse en Robbert Bosschart, oud-NOS-correspondent in Spanje.

Blauw Bloed is er elke zaterdagavond om 19:30 uur op Nederland 2 en wordt gepresenteerd door Jeroen Snel. Kijk voor meer info op www.eo.nl/blauwbloed

s.v.p. bij plaatsing van bijgevoegde foto als bijschrift vermelden: 'Foto: EO'


---

Deel: ' Blauw Bloed te gast bij Spaanse Royals op het Plaza de Colón '
Lees ook