Ingezonden persbericht

C O R S O V O L L E N H O V E:
TOONAANGEVEND KLEURRIJK FESTIJN

VOLLENHOVE - Het Noordwest Overijsselse stadje Vollenhove beleeft zaterdag 25 augustus de kleurrijkste dag van het jaar. Door de monumentale binnenstad trekken dertien praalwagens, vele kindergroepen en zeven muziekkorpsen. Samen vormen ze het corso, dat 's middags om 14.00 uur en 's avonds (verlicht) om 20.30 uur is te zien in het voormalige Zuiderzeestadje.

Het Vollenhoofse corso mag zich tot de toonaangevende corso's in ons land rekenen. De hoofdmoot wordt gevormd door de praalwagens. De bouwers daarvan verwerken ruim twee miljoen dahliabloemen in meer dan vijftien verschillende kleuren. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van tal van andere natuurlijke producten zoals zaden, mais, steentjes, riet etc. Tientallen figuranten maken de kunstzinnige creaties tot ware pronkstukken. Met name door het toneelspel op en rond de praalwagens onderscheidt het Vollenhoofse corso zich van vergelijkbare evenementen in andere plaatsen. De praalwagens zijn enorm van omvang. Een lengte van twintig meter en een hoogte van ruim negen meter doet de bouwers niet terugschrikken.

Het corso heeft geen vast thema, hetgeen de variatie in onderwerpen ten goede komt. De ene groep zoekt het in de uitbeelding van een gezegde of actueel onderwerp, een andere kiest voor een film- of televisietitel of werkt een eigen creatieve ingeving uit. Al in de wintermaanden is gestart met de voorbereidingen. Toen is vele avonden gepraat over het onderwerp. De eerste bouwfase betekent veel laswerk want het casco van de praalwagens bestaat uit ijzer en gaas. Dan volgt een dikke laag kranten, waarop de dahliabloemen stuk voor stuk worden gelijmd. Deze tijdrovende klus gebeurt pas op de laatste dag en nacht voor het corso. Over slapen hoor je in de 'Nacht van Vollenhove' niemand. Graag offeren honderden Vollenhovenaren hun nachtrust op voor een zo goed mogelijk resultaat.

Muziek

Een belangrijk onderdeel in de door de Dahliakoningin aangevoerde stoet is de muziek. Korpsen van naam en faam worden ieder jaar vastgelegd om de toeschouwers te vermaken. Dit jaar lopen er maar liefst vijf korpsen in de stoet, die in de maand juli nog met succes meededen aan het Wereld Muziek Concours. Dat zijn Showband Marum, AMDG uit Kampen, de Euroband uit Rotterdam, Showband Noordenveld uit Roden en Irene uit Ede. De andere optredende korpsen zijn Jachthoornkorps Urk, DAP uit Apeldoorn, SDG uit Sint-Jansklooster en het 'thuisspelende' Vollenhoofsch Fanfare. Een uur voor het bloemencorso zwerven dweilorkesten over het parcours om de wachtende toeschouwers te vermaken.

Feiten en cijfers:

* De optocht bestaat uit 13 praalwagens en 7 showbands, waarvan er 5 tijdens het laatstgehouden Wereld Muziek Concours een eerste prijs (gouden medaille) hebben gewonnen.


* Voor de 13 praalwagens worden 1.840.000 dahliabloemen gebruikt.

* Dat is een gemiddelde van 141.548 dahlia's per praalwagen.

* Al die bloemen worden stuk voor stuk met de hand geplukt en vervolgens stuk voor stuk op de praalwagens gelijmd of geniet. Hoezo een monnikkenwerk?


* Titelverdediger Stark Wark bouwt met 210.00 dahlia's de grootste praalwagen uit de geschiedenis van het Vollenhoofse corso.


* De kleinste praalwagen is altijd nog goed voor 110.00 dahliabloemen.

* Naast de bloemen maken de groepen voor verfijnde details gebruik van: gips, tempex, touw, glas, bamboe (alleen de groep Excellent al 1 kilometer), zaden, pailletten, leer, stof, klei, tegeltjes, bladeren, kruiden, zand, boomschors, deeg en boekweitdoppen.


* Totale materiaalkosten voor de 13 praalwagens: een kwart miljoen gulden.


* Met 30.000 gulden aan materiaalkosten is de praalwagen van de groep Stark Wark het duurste.


* Bovenop de materiaalkosten komen nog de cateringkosten voor o.a. belegde broodjes, soep, gehaktballen, frikadellen, bier, frisdrank.


* Op en rond de praalwagens spelen meer dan 200 figuranten het bij het thema van de wagen behorend toneelspel.


* Vrijwel alle praalwagens zijn 'zelfrijdend' en worden voor het pubiek niet zichtbaar bestuurd.

Informatie:
www.corsovollenhove.nl
Toegangsprijzen:
volwassenen 8.50 gulden, kinderen t/m 12 jaar 4.00 gulden, toeslag tribune 5.00 gulden.

Deel: ' Bloemencorso Vollenhove '
Lees ook