Blog: Lessen in koolhydraten - suiker op het etiket


5 januari 2018Fred Brouns in GezondIdeeBlog: Lessen in koolhydraten - suiker op het etiketIn een serie blogs over koolhydraten legt emeritus hoogleraar Fred Brouns ons alles uit over koolhydraten. In deze blog gaat hij dieper in op: Hoe weet je als consument wat de toegevoegde suikers en wat de natuurlijke suikers zijn?
Op de verpakking van levensmiddelen moet een ingrediëntenlijst staan. In dit lijstje is te zien welke suiker als ingrediënt is toegevoegd. De wetgever verplicht fabrikanten om het specifieke type suiker te noemen. Als bijvoorbeeld zowel lactose (melksuiker) als fructose (vruchtensuiker) worden toegevoegd aan een product, staan deze suikers beide specifiek in de ingrediëntenlijst. In de voedingswaardedeclaratie staat vervolgens hoeveel het totale gehalte aan koolhydraten is en hoeveel daarvan suikers zijn.
De totale hoeveelheid suikers is dus altijd terug te vinden op het etiket. Dat lijkt misschien ingewikkeld, dus ik zal hier twee voorbeelden van geven. Nutella: in Nutella zitten per 100 gram 57,6 gram koolhydraten waarvan 56,8 gram suikers. In de ingrediëntenlijst is 'suiker' het eerst vermelde ingrediënt, dat betekent dat daar het meeste van in het product zit. Alle andere vermelde ingrediënten zijn geen bronnen van suiker, met uitzondering van magere melkpoeder dat 0,8 gram melksuiker levert. Conclusie: vrijwel alle suiker in Nutella betreft toegevoegde kristalsuiker.
Een moeilijker voorbeeld: 'Hero aardbeienjam'. In de ingrediëntenlijst staan vermeld: aardbeien (50%), suiker, glucosestroop, voedingszuur (citroenzuur) en geleermiddel (pectine). In gewicht zijn aardbeien dus het belangrijkste ingrediënt, gevolgd door suiker (kristalsuiker) en glucosestroop (wat uit zetmeel wordt gemaakt). De ingrediënten die suikers bevatten zijn dus de aardbeien die natuurlijke suikers bevatten en tevens twee toegevoegde suikerbronnen. Op de voedingswaardedeclaratie staat: koolhydraten 55 gram waarvan suikers 47 gram. Dit betekent dat er per 100 gram jam 47 gram mono- en disachariden in zitten en dat de overige 8 gram koolhydraten uit andere suikervormen bestaan. Lastig in dit voorbeeld is dat je niet weet hoeveel van het totaal aan suikers bestaat uit natuurlijk aanwezig en hoeveel is toegevoegd. Een wijziging in de etiketteringsregelgeving zal nodig zijn om dat op het etiket te krijgen.
By: Prof. dr. Fred Brouns, Professor Emeritus Innovation Healthy Food Maastricht UMC+
This blog was previously published on www.nederlandvoedselland.nl and www.gezondidee.mumc.nl.  
Lees ook: 
Blog: Hoe verwerkt ons lichaam suiker?
vrijdag, december 22, 2017

In een serie over koolhydraten legt emeritus hoogleraar Fred Brouns ons alles uit over koolhydraten.
Lees verder
Nieuwbouw UM als living lab voor duurzaam vastgoed
maandag, december 18, 2017

UM als eerste Europese onderwijsinstelling geregistreerd voor de WELL Building Standard.
Lees verder
Blog: Wat zijn koolhydraten?
maandag, december 18, 2017

In een serie blogs over koolhydraten vertelt prof. dr. Fred Brouns over dit veelbesproken voedingscomponent (GezondIdee).
Lees verder
Share this page:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Forward
Pinterest
Tumblr
del.icio.us
Digg
StumbleUpon
Reddit

Deel: ' Blog Lessen in koolhydraten - suiker op het etiket '






Lees ook