Blokkendoos terug van weggeweest


UTRECHT, 20130110 -- Een van de pronkstukken van Het Spoorwegmuseum, de Blokkendoos, is na 1,5 jaar weer terug op het spoor. De historische trein uit 1927 was lange tijd uit de roulatie vanwege een grote draaistelrevisie. Komend weekend, op 12 en 13 januari, gaat de Blokkendoos weer dienst doen op het spoor als Heimwee Express. Kaartjes voor de Heimwee Express zijn te koop in de winkel van het museum. De revisie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij.

Uitbesteding
De Blokkendoos stond lang stil in verband met de noodzakelijke draaistelrevisie van twee van de drie rijtuigen. Het stuurstandrijtuig is al eerder gereviseerd, nu zijn het motorrijtuig en de barwagen onder handen genomen. Het werk is uitgevoerd door de combinatie NedTrain – Reuschling. De Blokkendoos is in 2011 naar de werkplaats van NedTrain in Haarlem overgebracht, daar zijn de rijtuigen van de draaistellen gelicht. De bakken werden op “bokken” opgesteld in de werkplaatshal. Inmiddels staat de trein weer op haar gereviseerde draaistellen en heeft ze eind november 2012 haar eerste meters op eigen kracht op het werkplaatsterrein gereden. Een eerste inzet op de nieuwe geopende Hanzelijn ging niet door, nu zal de Blokkendoos komend weekend voor het eerst weer haar opwachting maken als Heimwee Express. Na de revisie beschikt Het Spoorwegmuseum weer over een technisch perfecte Blokkendoos die weer vele jaren actief kan zijn.

Bijdrage Bankgiro Loterij
Ieder tweede weekend van de maand rijdt Het Spoorwegmuseum met historische treinen onder de naam ‘Heimwee Express’. Momenteel zijn er vijf treinen rijvaardig: de Hondekop, Muizeneus, Blauwe Engel, Rode Duivel en Blokkendoos. De kosten om deze oude treinen te laten rijden zijn erg hoog. Dankzij een structurele bijdrage van de BankGiro Loterij kan het museum het noodzakelijke onderhoud uitvoeren en ervoor zorgen dat deze bijzondere treinen op het spoor zichtbaar blijven.
https://www.spoorwegmuseum.nl/het_museum/heimwee_express.html

Historie Blokkendoos
De Blokkendoos behoort tot de eerste serie elektrische treinen van NS, ook wel Mat ‘24 genoemd. Dit betekent dat het treinontwerp uit 1924 stamt. De Blokkendoos van Het Spoorwegmuseum is in 1927 gebouwd. Het zijn ijzersterke en zware treinen. De bijnaam ‘Blokkendoos’ krijgen ze door hun vierkante uiterlijk en omdat alle rijtuigen als blokken te combineren zijn. Een andere bijnaam van Mat ’24 is ‘stofzuiger’. Dit komt door het zoemende geluid dat hij maakt en door de grote stofwolk die de trein ‘s zomers achterlaat door zijn logge vorm. Mat ’24 bestaat uit motorrijtuigen, stuurstandrijtuigen en tussenrijtuigen in alle drie de klassen. De trein is er in eerste instantie voor het vervoeren van reizigers. Na hun pensioen zijn er rijtuigen verbouwd tot posttrein, dienstwagen bij werkplaatsen of tot instructiematerieel.


Deel: ' Blokkendoos terug van weggeweest in Spoorwegmuseum '
Lees ook