21 januari: Blue Monday – Dag van de muziektherapie


UTRECHT, 20130117 -- 21 januari is het weer ‘Blue Monday’, de meest deprimerende dag van het jaar. Goede voornemens blijken mislukt, de dagen zijn kort, donker en de zomervakantie is nog ver weg. Omdat muziek dit ‘Blue Monday gevoel’ het best kan bestrijden roept de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NVvMT) deze dag uit tot de ‘Dag van de muziektherapie’.

Op Blue Monday - Dag van de muziektherapie worden op verschillende plekken in het land activiteiten georganiseerd. Er komen luisterpalen bij NS-stations. Op verrassende plekken vinden bijzondere optredens plaats. Muziektherapeuten houden open huis en organiseren workshops en presentaties. Cliënten zullen in de media vertellen wat muziektherapie met hen doet of heeft gedaan. Het doel van deze dag is de bewustwording van de positieve werking van muziek te vergroten. Juist in tijden waarin kritisch wordt gekeken naar de kosten in de zorg kan muziektherapie een verrassende bijdrage leveren aan het welzijn van cliënten.

Muziektherapie is nog niet zo bekend als behandelmethode, hoewel het wereldwijd al meer dan 50 jaar succesvol wordt toegepast bij kinderen, volwassenen en ouderen. Muziektherapie helpt kinderen met autisme of gedragsproblemen, volwassenen met depressie, pijn of angst en ouderen met rouwproblematiek of Alzheimer. Ieder mens beleeft muziek op zijn eigen manier. Muziek is emotie, concentratie, afleiding, blijdschap, troost, expressie en muziek schept verbondenheid. Muziektherapeuten passen de werkzame eigenschappen van muziek gericht toe bij een breed scala aan problemen. In Nederland zijn er zo’n 700 gecertificeerde muziektherapeuten werkzaam binnen vrij gevestigde praktijken of instellingen. Ongeveer 400 van hen zijn aangesloten bij de NVvMT.

Blue Monday is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall in het kader van een marketingstunt van een vliegmaatschappij, en is zeker geen ‘bewezen feit’. Toch appelleert het aan een gevoel dat iedereen kent. Wanneer er dan toch een meest deprimerende dag van het jaar is ‘vastgesteld’ en iedereen daarom misschien wel een beetje muziektherapie kan gebruiken, is dit de dag bij uitstek om bekendheid te geven aan muziektherapie.


Deel: ' Blue Monday – Dag van de muziektherapie '
Lees ook