---

Ministerie van Defensie---

foto: Cougar blushelikopter, liggend (KLu, Eric Vorstenbosch)

Blushelikopter neemt deel aan grootschalige brandweeroefening

24-05-2002

Een Cougar-helikopter afkomstig van de Vliegbasis Soesterberg neemt morgen (25 mei) deel aan een natuurbrandbestrijding oefening van de brandweer Regio Stedendriehoek en de brandweerregio Achterhoek. De oefening vindt plaats op het Defensie oefenterrein, het Goote Veld in Lochem.

Onder de Cougar helikopter hangt een zogenoemde ´firebucket´ (waterzak) met hierin 3.000 liter water. De zak met water kan in het geval van een natuurbrand boven de vuurhaard worden losgelaten, waardoor natuurbranden snel geblust kunnen worden. Naast de Cougar kan ook de Chinook helikopter van brandbestrijding worden ingezet. Onder dit type helikopter kan een waterzak van 10.000 liter water worden gehangen.

De samenwerking tussen Luchtmacht en brandweer dateert uit augustus 2000. Op basis van de calamiteitenregeling militaire bijstand van Defensie, kunnen Luchtmachthelikopters voor maatschappelijke doeleinden worden gebruik. Het bestrijden van natuurbranden valt onder deze regeling. Aan de oefening van morgen nemen naast de Cougar helikopter, met hierin twee piloten en een zogenoemde loadmaster (die verantwoordelijk is voor het storten van het water), ook twaalf brandweerkorpsen (ruim honderd brandweermensen) deel. De Koninklijke Luchtmacht heeft op dit moment zeventien Cougar helikopters en dertien Chinook helikopters tot haar beschikking. Ze zijn gestationeerd op de Vliegbasis Soesterberg (foto's: Eric Vorstenbosch, fotovlucht Soesterberg)
foto: blushelikopter, staand (KLu, Eric Vorstenbosch)

Deel: ' Blushelikopter neemt deel aan grootschalige brandweeroefening '
Lees ook