BMW primeurs in Genève: M3, 3-serie cabrio en X5 3.0i

(29 Februari 2000)

PERSBERICHT:

Bij BMW staat de Autosalon van Genéve 2000 in het teken van de toekomst. Met maar liefst drie nieuwe modellen heeft BMW het grote publiek veel nieuws te melden: zo viert de nieuwe M3 zijn wereldpremiére, is de nieuwe 3-serie cabriolet voor het eerst in Europa te zien en introduceert BMW de nieuwe X5 3.0i. Bovendien zal BMW binnenkort voor bepaalde 3-serie modellen ook vierwielaandrijving aanbieden. Voor de 7-serie wordt de in 1998 gepresenteerde 'actieve cruise control' (ACC) als extra leverbaar.

Nieuw: BMW M3
Krachtig, breed, maar desondanks elegant maakt de nieuwe BMW M3 zijn entree. Een nieuwe voorspoiler, grote luchtinlaten en een 'powerdome' op de motorkap zijn de uiterlijke kenmerken van deze uiterst sportieve coupé.
Voor de aandrijving zorgt een geheel nieuw ontwikkelde zescilinder lijnmotor. Het vermogen van 252 kW/343 pk wordt via een handgeschakelde zesversnellingsbak overgedragen aan de achteras met innovatief, variabel M sperdifferentieel.

Nieuw: BMW 3-serie cabrio
Ruim op tijd voor de eerste zonnige lentedagen introduceert BMW de derde generatie 3-serie cabrio. In april staat de 323Ci cabrio in de showroom, onder de motorkap de bekende 2,5-liter zescilinder-in-lijn van 125 kW/l70 pk. Andere uitvoeringen volgen binnen afzienbare tijd. Een noviteit zijn de voorstoelen met geïntegreerd veiligheids-gordelsysteem. Dit systeem, dat BMW ontwikkelde voor de 850i, wordt nu voor het eerst in de 3-serie toegepast. Het voordeel is dat de gordels, ongeacht de stand van de stoel of het postuur van de inzittende, altijd optimaal aanliggen. Standaard zijn ook de in de beide hoofdsteunen achterin geïntegreerde, automatisch uitschuivende rol beugels.

Nieuw: BMW X5 3.01
Op de Salon van Genève presenteert BMW voor het eerst de X5 3.0i met nieuwe zescilindermotor. Deze komt in maart in de Verenigde Staten en in juni in Europa op de markt.
Onder de motorkap van de X5 3.0i is BMW's jongste en modernste zescilinder-in-lijn te vinden. De nieuwe krachtbron levert een vermogen van 170 kW/231 pk (Europese uitvoering) en een koppel van 300 Nm. Deze motor blijft ruimschoots binnen zowel de Europese EU3-emissienormen, als de Amerikaanse ULEV-limieten voor extreem emissie-arme autos (ULEV = Ultra Low Emission Vehicle).

Nieuw: vierwielaandrijving voor de BMW 3-serie
Vanaf juni zal BMW - in eerste instantie uitsluitend in combinatie met de krachtigste benzinemotoren - de 3-serie sedan en touring ook met vierwielaandrijving aanbieden. Het nieuwe aandrijvingsconcept heeft duidelijke voordelen bij rijden op sneeuw, ijs en anderszins gladde ondergrond. De extra tractie komt vooral tot zijn recht op hellingen en bij het accelereren. In tegenstelling tot de meeste andere systemen beschikt de BMW vierwielaandrijving niet over mechanische differentieelsperren. Het voor de permanente vierwielaandrijving gemodificeerde en uitgebreide stabiliteitssysteem DSC neemt deze functie - zeer fijngevoelig -over.

Nieuw: actieve cruise control (ACC)
Met de actieve cruise control introduceert BMW een nieuwe, veiligheidsverhogende optie voor de acht- en twaalfcilindermodellen van de 7-serie. Als aanvulling op de bekende cruise control regelt het nieuwe systeem niet alleen de snelheid, maar indien de verkeerssituatie dat verlangt - ook de afstand tot de voorligger. Ideaal bij druk verkeer op zowel snel- als binnenweg.

Technische vooruitgang
Vanaf vooijaar 2000 biedt BMW weer tal van noviteiten in het modellen- en optieprogramma.

- De 320d is voortaan ook met automatische transmissie verkrijgbaar.
- Op alle 3-serie Touring modellen worden geïntegreerde kinderzitjes leverbaar, evenals de ISOFIX bevestiging voor kinderzitjes.
- Het 3-serie touring-gamma wordt uitgebreid met de 330d touring met krachtige, direct ingespoten 3,0-liter dieselmotor.
- Het programma van de 5-serie wordt uitgebreid met de beide aantrekkelijke dieselmodellen 520d en 525d.

- De vermogens- en koppelontwikkeling van de dieselmotor voor de 730d is verder geoptimaliseerd.

- Actieve cruise control en andere noviteiten in het optieprogramma voor de 7-serie.

- EU3-emissienormering voor alle DI-dieselmodellen, inclusief 740d.

De BMW 320d met viercilinder dieselmotor is voortaan naar keuze ook leverbaar met een - nieuw ontwikkelde - vijftraps automatische transmissie met Steptronic.
Na de 3-serie sedan is nu ook de 3-serie touring als 330d verkrijgbaar. De 3,0-liter zescilinder dieselmotor levert een maximum vermogen van 135 kW/184 pk en een koppel van 390 Nm. Met deze motor haalt de touring een topsnelheid van 225 km/h en heeft hij een gemiddeld brandstofverbruik van 7,0 liter per 100 km. Alle uitvoeringen van de 3-serie touring kunnen sinds januari jl. worden uitgerust met extra zonwerend glas voor de achterportieren/zijruiten achter en achterruit. En voor alle 3-serie modellen zijn er nieuwe lichtmetalen wielen in radiaalspaak-, dubbelspaak- en V-spaak-design.

Met de nieuwe dieselmotoren wordt het programma van de 5-serie sedan en touring uitgebreid met twee belangrijke modellen. Uiteraard voldoen deze nieuwe uitvoeringen aan de strenge EU3-emissienorm. De 520d beschikt over de beproefde viercilinder DI-motor die we kennen van de 320d. Deze levert een vermogen van 100 kW/136 pk en een koppel van 280 Nm. Het gemiddelde brandstofverbruik bedraagt 5,9 l/100 km in de sedan en 6,1 l/100 km in de touring. De 520d wordt uitsluitend met handgeschakelde versnellingsbak aangeboden. De zescilindermotor van de 525d is afgeleid van de drielitermotor. Deze krachtbron levert een vermogen van 120 kW/163 pk en een koppel van 350 Nm bij een gemiddeld verbruik van 6,7 11100 km (touring: 7,0 l/100 km).

Voortaan voldoen ook de 530d met automatische transmissie en de 740d aan de strenge EU3-emissienorm. Daarmee voldoen nu alle DI-dieselmodellen van BMW aan deze norm. De 740d is nog steeds 's werelds enige V8-diesel in de topklasse.

Bij de 730d neemt het vermogen toe met 7 kW/9 pk en het koppel met 20 Nm. Bij een ongewijzigd brandstofverbruik van 8,7 liter per 100 kilometer levert de zescilinder voortaan 142 kW/193 pk. Het maximum koppel is voortaan 430 Nm. Daarmee accelereert de 730d voortaan in 8,9 - was 9,3 - seconden van 0 naar 100 km/h.

Alle uitvoeringen van de 7-serie kunnen met onmiddellijke ingang naar keuze ook worden besteld met bumpers en dorpellijsten in carrosseriekleur. Bovendien zijn twee nieuwe metallic-kleuren, twee nieuwe edel houtuitvoeringen, en twee nieuwe volleder uitvoeringen, 'Club' en 'Ambiente', verkrijgbaar. Met de extra-uitrusting 'Highlight Exterieur' en 'Chrome Line Exterieur' wordt de carrosserie van de 7-serie voorzien van chroomaccenten. Het voortaan als extra leverbare, op de middenconsole geplaatste beeldscherm biedt de achterpassagiers de mogelijkheid om ook tijdens het rijden TV te kijken.

De nieuwe actieve cruise control voor de acht- en twaalfcilindermodellen van de 7-serie biedt nog meer comfort. Banden met noodloopeigenschappen bieden nog meer veiligheid. Deze worden voortaan aangeboden in combinatie met sportieve 8J x 17 inch lichtmetalen wielen in Y-design. Dit fraaie, nieuwe wiel is vanzelfsprekend ook met conventionele banden verkrijgbaar.

Deel: ' BMW primeurs in Genève '
Lees ook