Zojuist verschenen boek: De zomer van 1962 door Andreas Schelfhout


VOORBURG, 20100318 -- Andreas Schelfhout beschrijft in zijn boek De Zomer van 1962 de laatste gevechten om Nederlands Nieuw-Guinea, in het oerwoud en aan de conferentietafel. Eerste kamerlid drs Hans Hillen in zijn uitgebreide voorwoord: "De zomer van 1962" is een indringend tijdsbeeld. Toen gebeurd, maar juist nu, een halve eeuw later, waard om te lezen en te overdenken."

Bijna een halve eeuw geleden, op 31 mei 1960, werd het 6e Infanterie Bataljon Oranje Gelderland opgericht. Die oprichting was het begin van een lange reeks overhaaste versterkingen van de Nederlandse strijdkrachten in ons laatste rijksdeel in de Oost, Nederlands Nieuw-Guinea.

Eenheden van de marine en de luchtmacht werden in hoog tempo gevolgd door onderdelen van de landmacht; batterijen luchtdoelartillerie, het 17e Bataljon Infanterie Chass en het roemruchte 41e Bataljon Stoottroepen, overgevlogen en overgevaren met de Zuiderkruis, de Grote Beer en de Waterman.

Over die periode en vooral over het laatste jaar van de Nederlandse aanwezigheid in de Gordel van Smaragd, heeft Andreas Schelfhout een boek geschreven, "De zomer van 1962". Het boek verbijstert door de beschrijving van de weinig doordachte wijze waarop `onze jongens' een militair conflict in werden gestuurd. Compleet onvoorbereid, oppervlakkig gekeurd en met kleding en uitrusting , uitstekend geschikt om de winters op de Noordduitse laagvlakte te doorstaan, maar niet de temperaturen in de tropen.
Met iedere Nederlandse militaire missie naar het buitenland is wel iets mis, volkenrechtelijk, politiek of militair-technisch. In Afrika, in voormalig Joegoslavi, in Irak, in Afghanistan, waar dan ook en zeker in onze voormalige kolonin.

Desondanks wisten de uitgezonden gevechtseenheden van marine, land- en luchtmacht in uitputtende achtervolgingen en felle gevechten in de jungle alle oogmerken van de Indonesische infiltranten te verijdelen. Vele Indonesische militairen kwamen daarbij om of werden gevangen genomen. Honderden parachutisten verdwenen spoorloos in de dichte, alles bedekkende bossen van Nieuw-Guinea, tot de dag van vandaag.

Door het wegvallen van de Amerikaanse steun werd Nederland in 1962 uiteindelijk gedwongen Nieuw-Guinea op te geven en zo werden, ondanks alle stellige beloften van de Nederlandse regering, van het parlement en van het Nederlandse bestuur in Nieuw-Guinea, de Papoea's in de steek gelaten. Eveneens tot de dag van vandaag.

Eerste Kamerlid drs. Hans Hillen in zijn voorwoord: "De zomer van 1962" is een indringend tijdsbeeld. Toen gebeurd, maar juist nu, een halve eeuw later, waard om te lezen en te overdenken."

De zomer van 1962
De zomer van 1962
Andreas Schelfhout

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.jouwboek.nl/webshop
16,50 euro, ISBN 978-90-8759-196-0


Deel: ' Boek 'De zomer van 1962' door Andreas Schelfhout verschenen '




Lees ook