Boek generaal over leiderschap voor militairen en burgermaatschappij


‘In het nieuwe boek ‘Niemand is belangrijker dan het team’ schetst brigade-generaal Otto van Wiggen aan de hand van sprekende voorbeelden een verhelderend beeld van leiderschap.'

ARNHEM, 20160211 -- Afgelopen vrijdag overhandigde brigade-generaal Otto van Wiggen in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg het eerste exemplaar van zijn boek aan de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif. Met dit boek wil Van Wiggen leidinggevenden uitdagen hun eigen leiderschapsgedrag te reflecteren en zo tot effectiever leiderschapsgedrag te komen.

'Niemand is belangrijker dan het team' biedt op een heldere, toegankelijke manier zicht op de visie van een authentieke leider die zijn persoonlijk belang vaak ondergeschikt heeft gemaakt aan het organisatiebelang. Vandaar de titel. De ervaringen van Van Wiggen mogen dan hoofdzakelijk zijn gebaseerd op het werken op de werkvloer van de landmacht, dit boek zal ook voor velen daarbuiten een inspirerende kijk op leiderschap bieden.

Van Wiggen vertelt over zijn eigen ervaringen als leidinggevende bij de landmacht, maar maakt ook gebruik van de ervaringen van andere militaire leiders. Zo komen op basis van de interviews dilemma's van majoor Gijs Tuinman, brigade-generaal Jan Swillens en andere commandanten die in Afghanistan actief zijn geweest voor het voetlicht. Van Wiggen spaart daarbij zichzelf niet en durft ook zijn eigen leiderschapsgedrag door de decennia heen te bekritiseren. Leiderschap is volgens hem niet te leren, maar je kunt jezelf wel verbeteren als je openstaat voor reflectie.

Volgens Laurens van Aggelen, redacteur en uitgever van dit boek biedt Van Wiggen met dit boek voor velen een inspirerende kijk op leiderschap. “Door zijn kennis en ervaring weet hij als leider bij wie hij bepaalde verantwoordelijkheden neer kan leggen en wie hij tot wasdom kan laten komen door vertrouwen te stellen in zijn of haar kwaliteiten. Met deze militaire visie op leiderschap ziet Van Wiggen kans om ook menigeen in het bedrijfsleven aan te zetten om de lat wat hoger te leggen en te doen beseffen dat je zowel in een oorlogsgebied als in het bedrijfsleven geen lang leven beschoren zult zijn als eigenbelang de boventoon voert.”

De auteur

Brigade-generaal Otto van Wiggen (1958) was ondermeer commandant van het Korps Commandotroepen, de Luchtmobiele Brigade en van alle opleidingseenheden van de landmacht. Voor zijn prestaties als militair leider werd hij in 2012 onderscheiden met ‘De Bronzen Soldaat’, de hoogste onderscheiding die door de Commandant Landstrijdkrachten verleend kan worden. In 2009 publiceerde hij samen met twee andere militaire collega’s het boek ‘Tactiek om te begrijpen’.

De uitgeverij

White Elephant Publishing in Arnhem is een kleine, onafhankelijke uitgeverij, gespecialiseerd in het uitgeven van boeken met betrekking tot militaire historie en de Tweede Wereldoorlog.

Het boek

Titel: Niemand is belangrijker dan het team
Ondertitel: Een militaire visie op leiderschap
Auteur: Brigade-generaal Otto van Wiggen
Redacteur: Laurens van Aggelen
Uitgeverij: White Elephant Publishing
ISBN: 978-90-79763-14-6
NUR: 808
Uitvoering: gebonden / hardcover
Pagina’s: 144
Prijs: € 18,95
Meer informatie: https://www.we-publishing.nl


Deel: ' Boek generaal over leiderschap voor militairen en burgermaatschappij '
Lees ook