Boek over figuranten in de film en op tv


Een must read voor iedereen die iets te maken heeft met film, tv en figuratie of daar nieuwsgierig naar is

HEEMSTEDE, 20151125 -- Eind november 2015 is het boek ´Wat bezielt de figurant?´ van de Heemsteedse Annelou Bangert uitgekomen. Het boek staat vol hilarische en soms schrijnende anekdotes rondom figureren voor film- en tv-producties. Figuranten zijn belangrijk en nodig maar tegelijkertijd ook de verschoppelingen van de mediawereld, al maken ze het er soms zelf naar.

Acteren in een film, commercial of tv-serie is voor velen een droom. Niet iedereen kan acteur worden maar er is een manier om toch deel uit te maken van het magische wereldje: als figurant! Hoe ervaren figuranten hun werk in de praktijk en waarom doen ze het eigenlijk? Hoe kijken regisseurs, acteurs en casting directors tegen figuranten aan? Bestaat er echt een Zwarte Lijst? Welke figurantenbureaus zijn betrouwbaar? Dit boek is een must read voor iedereen die te maken heeft met figuratie of daar nieuwsgierig naar is, vol persoonlijke verhalen, tips en, soms schrijnende, soms hilarische anekdotes.

Onderklasse van de mediawereld?
Zonder figuranten is geen film of tv-serie mogelijk. Toch krijgen figuranten weinig betaald en vormen ze een soort 'onderklasse' van de film en tv. Desondanks zijn de meeste figuranten gemotiveerd genoeg om keer op keer, vaak voor dag en dauw, met koffers vol kleren naar de filmset of studio af te reizen of als 'klapvee' een uitzending van een programma op te luisteren.

Wie zijn die mensen en wat beweegt ze?
Spelen in een film of tv-serie is voor velen een droom. Niet iedereen kan acteur of actrice worden maar figureren is een manier om toch deel uit te maken van het magische wereldje. Hopen figuranten zelf ook een beetje roem te vergaren, doen ze het voor de gezelligheid of zijn ze gewoon aandachtsgeil?

Een figurante vertelt:
'Sommige mensen verklaren me voor gek maar ik vind het leuk!'

Een ander zegt:
'Ik vind het grappig als de mensen me de volgende dag in de supermarkt aanspreken omdat ze me gezien hebben!'

Weer een ander zegt:
'Ik hoef niet zo nodig in beeld. Voor mij is het een soort “meedoen is belangrijker dan winnen”.

Schrijfster Annelou Bangert:
'De figurantenwereld zit vol aparte mensen. Er zitten interessante types tussen maar ook zielige figuren, Iedereen heeft zijn verhaal en ambities en daarom wilde ik ze zelf aan het woord laten. Sommigen gaan best ver voor het beetje aandacht dat het figureren oplevert en die hebben er bijvoorbeeld geen probleem mee om naakt of in genante situaties op het scherm te verschijnen.'

Hoe kijkt de rest van de filmwereld eigenlijk tegen figuranten aan?

Scenarioschrijver Hugo Heinen, bekend van o.a. de film Nova Zembla maar ook van de legendarische tv-serie De Stille Kracht met Pleuni Touw en vele Indische figuranten, verleende zijn medewerking aan het boek en vertelt over zijn ervaringen. Verder zijn er interviews met o.a. 'figurantvriendelijke' acteur Barry Atsma en theatermaakster Adelheid Roosen, die figuranten maar niks vindt.

Hoe kun je zelf figureren?

Voor wie zelf weleens wil meespelen in een film of tv zijn er volop tips uit de praktijk, do's en dont's en een lijst betrouwbare castingbureaus. De schrijfster figureert zelf ook al vele jaren met enige regelmaat en kan er dus over meepraten.

Annelou: 'Voor mijzelf is het figureren al dertig jaar een guilty pleasure.'

'Wat bezielt de figurant?' wordt uitgegeven door Brave New Books, telt bijna 193 pagina's met tekst, illustraties en zwartwit foto's en is te koop bij Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl (die toont de eerste 20 pagina's!) en vele andere verkooppunten voor de prijs van € 19,75.

Contact: Annelou Bangert,
a.l.bangert@gmail.com,
06 17440410.
Boektitel 'Wat bezielt de figurant?' door Annelou Bangert,
Brave New Books / Singel Uitgeverijen,
€ 19,75
ISBN 9789402133998
Bijlagen beschikbaar: foto boek, foto auteur.

Deel: ' Boek over figuranten in de film en op tv '
Lees ook