NED OPENLUCHTMUSEUM

Boek & tentoonstelling 'Brieven aan de Toekomst'

Brieven aan de Toekomst
15 mei 1998: de best gedocumenteerde dag van de twintigste eeuw

Nu in boek en tentoonstelling, 15 mei t/m 31 oktober 1999 in het Openluchtmuseum

Vanaf 15 mei 1999, een jaar na dato, organiseert het Nederlands Openluchtmuseum naar aanleiding van het project .Brieven aan de Toekomst. een speciale speurtentoonstelling voor kinderen: Het Brievenmysterie. Een ontplofte tijdmachine heeft voorwerpen en brieffragmenten uit 1998 door het verleden verspreid. Kinderen die komen mee zoeken in het museumpark helpen zo een tijdramp te voorkomen. Het verhaal van de tentoonstelling is bedacht door de bekende kinderboekenschrijver Tais Teng. Teng is lid van het Griezelgenootschap. Kinderen ontvangen na afloop als beloning een gratis exemplaar van zijn boek.

Naast de kindertentoonstelling is er een kleine presentatie voor volwassenen. In een van de historische panden vindt de bezoeker een selectie van ca. 70 brieven, foto's en de soms verrassende voorwerpen uit de inzendingen van 52.000 Nederlanders.
De tentoonstelling duurt van 15 mei t/m 31 oktober 1999, dagelijks van 10.00 - 17.00 uur
Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89 in Arnhem

BOEK

Bij de opening van Het Brievenmysterie, op 15 mei 1999, wordt een boek gepresenteerd met een selectie van circa zestig Brieven aan de toekomst. De brieven zijn gerangschikt rond 14 thema's, waaronder geboorte, vriendschap, werk, verlies van geliefden, leven buiten Nederland en het gezin. Presentator/redacteur Philip Freriks van NOS-journaal zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De bundel Brieven aan de toekomst wordt uitgegeven door Het Spectrum en is vanaf 15 mei 1999 in de boekhandel verkrijgbaar. 240 pagina's, prijs: Fl 24,90 (ISBN 90 274 6706 4)

DE AANLEIDING

In 1998 organiseerden het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, het Meertens
Instituut en het Nederlands Openluchtmuseum een bijzonder project:'Brieven
aan de toekomst'. Alle Nederlanders uit binnen- en buitenland werden opge-
roepen om een gewone dag uit hun leven, 15 mei 1998, vast te leggen op papier.
Ze mochten schrijven over werkelijk alles: emoties, relaties, eten, kleding, woon-werkverkeer, hobby's enzovoorts. Het doel van brieven aan de toekomst was een nationaal archief tot stand te brengen met informatie over het dagelijks leven aan het einde van de twintigste eeuw.

De oproep werd een enorm succes. Op 15 mei 1998 en in de weken daarna stuurden ruim 52.000 Nederlanders - jong en oud en uit alle lagen van de samenleving - zo'n beschrijving van een dag uit hun leven in. Ze zullen ons nageslacht een beeld geven van allerlei alledaagse belevenissen en emoties die normaal gesproken niet in de geschiedenisboeken terecht komen: het verdriet om het gemis van de kinderen na een scheiding, de opinies van een basisschoolleerling over zijn juffrouw, het opbergen van de winterkleren voor de zomer, de opwinding van een concert van Rowen Hèze. 15 mei 1998 is daarmee de best gedocumenteerde dag uit de Nederlandse geschiedenis geworden.

........................................

Deel: ' Boek & tentoonstelling 'Brieven aan de Toekomst' '
Lees ook