Boeken als stille getuigen


De identiteitsverandering van klooster Soeterbeeck – Lezing, concert, rondleiding

RAVENSTEIN, 20111005 -- Neerlandicus Johan Oosterman startte een onderzoek naar de boekencollectie van het voormalig klooster Soeterbeeck en werd vooral getroffen door de gezangboeken. De aantekeningen die vele generaties van zusters maakten, gaven die werken steeds weer nieuwe betekenislagen. Lagen die vorm gaven aan de identiteit van het klooster en zijn bewoners. Oosterman vertelt in een lezing over zijn onderzoek, liturgist Thomas Quartier spreekt over kloosterspiritualiteit en -liturgie. Deze avond van het Soeterbeeck Programma en de Leerstoel voor Nederlandse Letterkunde van de RU Nijmegen vindt plaats op donderdag 3 november 2011 van 19.30 - 21.30 uur in Studiecentrum Soeterbeeck, Elleboogstraat 2 te Ravenstein.

De lezingen worden omlijst door een optreden van muziekensemble Cercamon, dat een cd opnam met gezangen uit de collectie van klooster Soeterbeeck. De avond wordt afgesloten met een korte rondleiding. Kortom: een unieke gelegenheid om op een ongebruikelijke manier kennis te maken met de geschiedenis van dit voormalige klooster.

Johan Oosterman is hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Thomas Quartier is universitair docent Rituele en liturgische studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en oblaat van de St. Willibrordsabdij in Doetinchem.
Muziekensemble Cercamon zingt middeleeuwse religieuze muziek.Liesbeth Jansen, programmamaker bij het Soeterbeeck Programma, is de voorzitter.

Meer informatie en inschrijven www.ru.nl/sp/boeken


Deel: ' Boeken als stille getuigen '
Lees ook