Boer Jan Huijgen wint kwart ton


Eerste Nederlandse winnaar van Mansholtprijs

DEN HAAG, 20070531 -- De Bunschoter boer en filosoof Jan Huijgen heeft de Mansholtprijs 2007 gewonnen. Huijgen kreeg de aanmoedigingsprijs om de vernieuwende manier waarop hij stad en ommeland bij elkaar brengt. Op 7 juni 2007 wordt de prijs uitgereikt door minister Jacqueline Cramer van VROM.

De Europese prijs is bedoeld voor personen en organisaties die met vernieuwende ideen komen op landbouwgebied. In 2002 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. De tweejaarlijkse prijs ging toen naar Slow Food, een Italiaanse organisatie die zich inzet voor puur en eerlijk eten. Twee jaar geleden won de Oostenrijkse EU-commissaris voor landbouw en visserij Franz Fischler. Fischler staat bekend als de grote landbouwvernieuwer van Europa.

De jury koos dit jaar voor Jan Huijgen vanwege zijn 'sterke persoonlijke betrokkenheid, enorme toewijding aan de multifunctionele agricultuur en de link tussen de stad en het ommeland, tussen de burger en de boer.' De prijs bestaat uit een bronzen beeld van Sicco Mansolt en een bedrag van 25 duizend euro. Bij de uitreiking zijn diverse sprekers uitgenodigd, waaronder professor Gert van Dijk en europarlementarir Max van den Berg.

Huijgen is boer, docent, filosoof en initiatiefnemer van het plattelandsbedrijf de Eemlandhoeve in Bunschoten. Het chique statement van de Eemlandhoeve luidt: 'de verbinding en ontmoeting tussen boer en burger, tussen stad en platteland en tussen Creator en creatie stimuleren'.

In de praktijk heeft Huijgen zijn boerenbedrijf omgevormd tot een onderneming die niet meer alleen leunt op de veestapel, maar op allerlei andere initiatieven. Op de hoeve worden vergaderruimtes verhuurd, lokale producten verkocht en schoolklassen tegen vergoeding rondgeleid. Ook verzorgt de Eemlandhoeve speciale arrangementen in samenwerking met andere bedrijven en wordt binnenkort een zorgboerderij aangebouwd.

Huijgens revolutionaire ideen over de landbouw vallen in vruchtbare aarde bij veel boeren, bedrijven en politici. De boer-filosoof richtte de afgelopen jaren diverse verenigingen en coperaties op die de boer en de burger dichterbij elkaar moesten brengen. Hij deed dit op zowel lokaal als landelijk niveau.

Voor al zijn pionierswerk wordt hij nu beloond met deze aanmoedigingsprijs. Andere genomineerden voor de prijs zijn de boerencoperatie de Noardlike Fryske Wlden en Tony Chocolonely, een Nederlandse documentairemaker die vecht tegen de slavernij in de chocoladebranche.


Deel: ' Boer Jan Huijgen wint Mansholtprijs van kwart ton '
Lees ook