NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

Boeren, tuinders en hoveniers kunnen beter beschermd werken

Zonbewust op het werk: nieuw voorlichtingspakket ter preventie van huidkanker

Boeren, tuinders en hoveniers kunnen beter beschermd buitenwerken

Amsterdam, 16 juli 2002 - Met een nieuw voorlichtingspakket 'Zonbewust op het werk' willen de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en zijn dochter-organisatie Centrum Gezondheidsbevordering op de Werkplek (Centrum GBW) deze zomer bedrijven in de groene en agrarische sector stimuleren maatregelen te nemen ter preventie van huidkanker. Door overmatige blootstelling aan UV-straling uit zonlicht lopen buitenwerkers vier- tot vijfmaal meer risico op huidkanker dan mensen die binnen werken. Boer, hovenier en groenvoorziener staan in de top 5 van risicovolle buitenberoepen. Dit blijkt uit meldingen van huidkanker bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. In Nederland werkt ruim een half miljoen mensen in de buitenlucht.

Het nieuwe pakket 'Zonbewust op het werk' is bedoeld als ondersteuning bij het opzetten van een gezondheidsbeleid dat is gericht op beschermd werken in de zon. Met een in het pakket opgenomen stappenplan kan de werkgever dit beleid ontwikkelen. Tevens is een folder bijgesloten voor werknemers met concrete adviezen over beschermd buitenwerken. De Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, het Productschap Tuinbouw en andere branche- en belangenorganisaties voor de groene en agrarische sector zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe pakket.

Sinds 1995 vraagt het KWF met projecten op de werkplek aandacht voor de preventie van huidkanker bij buitenberoepen. De behoefte aan voorlichting onder buitenwerkers is groot. In 2001 richtte de campagne zich specifiek op bouwvakkers. Er zijn toen meer dan 3.500 exemplaren van het stappenplan en bijna 20.000 werknemersfolders aangevraagd. Het nieuwe pakket voor de groene en agrarische sector is een uitbreiding van de voorlichting die het KWF en het Centrum GBW speciaal geven aan buitenwerkers en hun werkgevers. Deze voorlichting is onderdeel van de jaarlijks terugkerende campagne 'Geniet van de zon, maar kijk uit voor je huid'. Mede door publicaties in vakbladen is er steeds meer aandacht voor het thema zon en beschermd werken.

Het pakket is te bestellen bij Centrum GBW, telefoon: 0348 - 437 680 en is via www.gbw.nl of www.kankerbestrijding.nl te downloaden.


---
Mededelingen voor de redactie, niet voor publicatie:
- Redacties kunnen voor meer informatie contact opnemen met de afdeling Pers & PR van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, T 020 - 57 00 538 of pers/pr@kankerbestrijding.nl.

- In de perssectie op de website van het KWF (www.kankerbestrijding.nl/pers) staan de genoemde materialen, rechtenvrij illustratiemateriaal, factsheet 'Huidkanker in Nederland' en het rapport van de Signaleringscommissie 'Ultraviolette straling en huidkanker'.

- Dit bericht staat ook www.kankerbestrijding.nl/pers en ANP-net.
16 jul 02 08:49

Deel: ' Boeren, tuinders en hoveniers kunnen beter beschermd buitenwerken '
Lees ook