Gemeente Eindhoven

nieuws | persberichten

Persbericht: 12 oktober 2001

Minder ingrijpend voor inwoners Meerhoven

Opnieuw bommenruiming in Eindhoven

Aanstaande dinsdag 16 oktober 2001 worden in Meerhoven, in de nabijheid van Eindhoven Airport, twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De gevolgen voor de omwonenden zijn ditmaal beperkt. Slechts vijf wooneenheden moeten worden ontruimd.

Meerhoven is een Vinex-locatie aan de westkant van Eindhoven, niet ver van Eindhoven Airport. Iedere bouwfase wordt voorafgegaan door een onderzoek naar niet-geëxplodeerde explosieven uit de Tweede Wereldoorlog; zogenaamde blindgangers. De reden daarvan is dat het vliegveld in de oorlog herhaaldelijk is gebombardeerd. In de afgelopen jaren zijn rond het vliegveld ruim zestig bommen gevonden en onschadelijk gemaakt.

Onlangs zijn opnieuw twee vliegtuigbommen gevonden. Het betreft twee vijfhonderdponders van Engelse makelij. De bommen, gevonden op het voormalige terrein van Defensie, liggen op een veilige diepte van enkele meters. Desondanks moeten ze onschadelijk worden gemaakt en worden afgevoerd. Tijdens de demontage, op dinsdag 16 oktober aanstaande, moet een gebied rondom de bommen uit veiligheidsoverwegingen worden ontruimd.

De bommen liggen op een relatief gunstige plaats ten opzichte van de woningen in de omgeving. Zo bevinden alle reeds opgeleverde nieuwbouwwoningen in Meerhoven zich buiten het gebied dat moet worden ontruimd. Slechts vijf wooneenheden hoeven te worden ontruimd. Verder moet een kinderdagverblijf dinsdag gesloten blijven en worden de bouwactiviteiten binnen het veiligheidsgebied stilgelegd.

Sein veilig via Omroep Brabant
Wanneer de operatie op 16 oktober voltooid is, deelt Omroep Brabant mee dat het betreffende gebied is vrijgegeven. Omroep Brabant is te beluisteren via de kabel: 92,9 Mhz op de FM-band en via de ether op 87,6 Mhz op de FM-band. U kunt ook kijken op teletekst achter Omroep Brabant TV of op internet: www.omroepbrabant.nl (niet via Netscape Navigator).

Deel: ' Bommenruiming in Eindhoven '
Lees ook