FNV BOUW

Bonden organiseren regionale protestbijeenkomsten bij woningcorporaties

De CAO-onderhandelingen bij de woningcorporaties zijn vastgelopen. Twaalf ronden is er onderhandeld, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Het geduld van de bonden is nu op. Om hun eisen kracht bij te zetten organiseren de bouwbonden op 13 juni zes regionale protestbijeenkomsten. Naar verwachting zullen honderden werknemers van woningcorporaties daar hun afkeuring tonen over de opstelling van werkgevers.

De regionale bijeenkomsten zijn de opmaat voor mogelijk verdere acties bij de corporaties. Tijdens de protestbijeenkomsten zal aan de aanwezigen worden gevraagd een verklaring te onderschrijven waarin de werkgevers worden opgeroepen de onderhandelingen zo snel mogelijk te hervatten. Mochten de werkgevers onverhoopt doof blijven voor deze oproep, dan zijn verdere acties onvermijdelijk.

Bonden en werkgeversorganisatie Aedes hebben maandenlang onderhandeld over een nieuwe CAO. Het overleg liep op 16 mei in de twaalfde ronde alsnog spaak. Belangrijkste struikelblok is de nieuwe loonstructuur. Werkgevers willen een nieuwe loonstructuur op basis van de huidige loonlijn uit de CAO. De bonden willen de nieuwe loonstructuur afstemmen op de huidige praktijk. Die wijst uit dat in veel gevallen boven de CAO-loonlijn wordt betaald.

Wanneer werkgevers hun zin zouden krijgen, zou 44 procent van de werknemers een beroep moeten doen op de garantieregeling. Zij gaan er dan niet direct in inkomen op achteruit, maar worden wel opgezadeld met het gevoel dat ze te veel verdienen. Nieuwe collega's die hetzelfde werk doen, zouden bovendien minder betaald krijgen. Dat komt de onderlinge verhoudingen niet ten goede, aldus de bonden. Ook vrezen zij dat corporaties niet meer in staat zullen zijn om vakbekwame mensen aan te trekken. Daarnaast zijn partijen het niet eens over de loonsverhoging, arbeid en zorg en maatwerk in de CAO.

De regionale bijeenkomsten op 13 juni beginnen allemaal om 14.00 uur en vinden plaats in:

Bergen op Zoom, regiokantoor FNV Bouw, J. Obrechtlaan 3 Weert, Poort van Limburg, Bassin 5
Amsterdam, Planetarium Gaasperplas, Kromwijkdreef 11 Rotterdam, Ahoy Congreszaal, Ahoyweg 10
Apeldoorn, Americahal, Laan van Erica 50
Marum, De Kruisweg 1

Voor de redactie, niet voor publicatie
Meer inlichtingen kunt u krijgen bij:
Jan Bos (FNV Bouw): 06 512 053 21.
Johan Slok (Hout- en Bouwbond CNV): 06 536 427 13. Roland Kemper (De Unie): 06 525 220 33.

11 jun 02 13:00

Deel: ' Bonden organiseren regionale protestbijeenkomsten bij woningcorporat.. '
Lees ook