Bont voor Dieren in actie tegen verhuizing Nederlandse bontfokker naar België


WERVIK, Belgie, 20131101 -- Op zaterdag 2 november komt dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren in actie tegen de verhuizing van een Nederlandse bontfokker naar Wervik in België. De Belgische zusterorganisatie GAIA organiseert samen met omwonenden een grote demonstratie tegen de nieuwe megafokkerij en heeft Bont voor Dieren om hulp gevraagd.

De verplaatsing van nertsenfokkerijen naar het buitenland komt regelmatig voor. Tot nu toe gelukkig amper met succes. Bont voor Dieren is lid van de internationale Fur Free Alliance, een netwerk van dierenbeschermingsorganisaties van over de hele wereld. Gezamenlijk organiseren zij lobby en protestacties tegen nieuwe bontfokkerijen. Zo wist de Fur Free Alliance al een Nederlandse nertsenfokker in Polen te stoppen.

In Wervik wil een nertsenfokker zich nu vestigen met 107.000 nertsen. De Provincie West-Vlaanderen heeft aan hem een vergunning afgegeven maar de bewoners en het gemeentebestuur zijn hier fel tegen. Eerder bracht het gemeentebestuur een negatief advies uit voor de komst van de nertsenfokkerij en diende GAIA samen met meer dan 2000 buurtbewoners een bewaarschrift in. Ondanks de tegenstand heeft de provincie West-Vlaanderen toch de vergunning afgegeven. GAIA heeft ondertussen een beroep aangetekend bij de minister tegen deze beslissing.

Zaterdag zullen GAIA, buurtbewoners, Bont voor Dieren en politici aanwezig zijn bij het protest. Juist nu het Belgische parlement een nertsenfokverbod in behandeling heeft is het belangrijk het signaal af te geven dat een ruime meerderheid van de Belgen een nertsenfokverbod wil.