Gemeente Roermond

Roermond, 18 maart 2003

26 maart 2003; Boomfeestdag in Maasniel

Woensdag 26 maart a.s. vindt weer de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag plaats. Ook de gemeente Roermond doet hier aan mee. Leerlingen van de bovenbouw van basisschool Montessori zullen die dag diverse bomen planten op een speelplek aan de Schepen van der Portenstraat in Maasniel.

Natuurwandeling
Tijdens de boomfeestdag worden niet alleen bomen geplant, maar krijgen de leerlingen ook les in de natuur. Die ochtend beginnen de kinderen in de klas met een speciale les over bomen. Deze les wordt verzorgd door vrijwilligers van het IVN Roermond. Daarna gaan de kinderen naar de plantlocatie, maar niet via de kortste route. Leden van het IVN hebben hiervoor een speciale natuurwandeling uitgezet. Onder begeleiding van een aantal gidsen gaan de leerlingen naar buiten en verkennen de omgeving. Voordat ze bij de plantlocatie aankomen, hebben de kinderen al heel wat geleerd over de natuur in hun eigen omgeving.

Programma
Het programma voor die dag start om 9.00 uur in het eigen klaslokaal van groep 6, 7 en 8 aan de Achilleslaan 4 te Roermond. Na een verzorgde natuurles in de klas gaan de kinderen om 9.45 uur naar buiten voor de natuurwandeling. Om 11.00 uur komen de kinderen aan op de plantlocatie aan de Schepen van der Portenstraat, waar wethouder Gerard IJff het startsein geeft. Nadat de bomen zijn geplant, wordt het programma om 11.30 uur afgesloten.

Thema 'Bomen in de kunst'
De Nationale Boomfeestdag krijgt ieder jaar een ander thema mee. Voor dit jaar is het thema 'Bomen in de kunst'. Rekening houdende met dit thema, worden de leerlingen vooraf al aan het werk gezet. Iedere boom zal voorzien worden van een eigenhandig gemaakt blad. De enige voorwaarde die wordt gesteld is dat de bladeren de vorm moeten krijgen van het eigenlijke blaadje dat bij die specifieke boom hoort. Voor het overige krijgen de kinderen de vrije hand en kunnen ze hun creativiteit botvieren. Op die manier krijgt het geheel een kunstzinnig tintje wat een vrolijk en kleurrijk resultaat zal opleveren.

Boomfeestdag Roermond

Datum : woensdag 26 maart 2003
School : basisschool Montessori
Leerlingen : bovenbouw, ± 90 leerlingen van groep 6, 7 en 8 Plantlocatie : speelplek Schepen v/d Portenstraat

Programma bij mooi weer:

09.00 uur: Stukje theorie in de klas (locatie Achilleslaan 4), verzorgd door gidsen van het IVN. Aan de hand van posters wordt het 'bomenverhaal' verteld.

09.45 uur: De leerlingen maken, onder begeleiding van de IVN-gidsen, een natuurwandeling. Deze educatieve wandeling duurt ruim een uur. De wandeling eindigt bij de plantlocatie.

11.00 uur: Wethouder IJff heet de leerlingen welkom en houdt een korte inleiding over de Boomfeestdag. Vervolgens geeft hij het startsein, waarna de kinderen beginnen met het planten van de 10 bomen. Onder in het plantgat wordt een fles achtergelaten met daarin 'Een boodschap voor de toekomst'. Nadat alle 10 de bomen geplant zijn, versieren de kinderen de bomen met de zelfgemaakte bladeren.

11.20 uur: De wethouder sluit de bijeenkomst af door het onthullen van het bordje ter herinnering aan deze Boomfeestdag. Hij reikt een educatief 'boomfeestdagcadeau' uit aan de school en bedankt iedereen voor zijn/haar inbreng. Tenslotte deelt hij samen met de mensen van het IVN een attentie uit aan alle kinderen die aan deze dag hebben deelgenomen.

11.30 uur : Einde programma. De kinderen lopen weer terug naar school.

Programma bij slecht weer:

Indien het weer te wensen overlaat zal een alternatief programma worden aangeboden. De gidsen van het IVN zullen dan aan de hand van kastanjetakken in de klas een les verzorgen en dieper ingaan op de diverse functies van de boom. Dit komt dan in de plaats van de educatieve natuurwandeling. De kinderen gaan daarna (vertrek om 10.30 uur) via de kortste weg naar de plantlocatie. Het planten gaat gewoon door.
Stadhuis, Markt 31 Postbus 900 6040 AX Roermond Telefoon (0475)359999 Fax (0475) 35 98 24 SNS-bank 82.15.28.580

Deel: ' Boomfeestdag in Maasniel Roermond '
Lees ook