Ministerie van Defensie


---


---

Borstbeeld Thomson herplaatst

31-03-2003

Onder grote belangstelling van civiele en militaire autoriteiten is vrijdag (28 maart) in Groningen het borstbeeld van majoor Lodewijk Thomson herplaatst. Thomson, die een leidinggevende positie had bij een Nederlandse militaire missie in Albanië, kwam op 15 juni 1914 om het leven bij de verdediging van de stad Dürres. Hij geldt als één van de grondleggers van de onafhankelijkheid van Albanië en wordt in dat land als een held vereerd.

Het borstbeeld werd op zijn oude sokkel geplaatst door Koen Schuiling, loco-burgemeester van Groningen, en de Albanese ambassadeur Qirjako Qirko. Ook de Albanese minister van Defensie, Pandeli Majko, was aanwezig. Hij maakte bekend dat majoor Thomson posthuum de "Gouden Adelaar van de Republiek Albanië" heeft gekregen. De bijbehorende versierselen werden uitgereikt aan Edgar Vuld, een van de achterkleinkinderen van "de held van Dürres".

Drijvende kracht achter de herplaatsing van het beeld is Jolien Berendsen-Prins uit Haren, die meent dat Thomson aan de historische vergetelheid ontrukt moet worden. Daartoe heeft zij vorig jaar de Thomson Foundation opgericht, die aandacht wil voor het werk en leven van de Nederlandse militair en politicus.

Zoekwoorden:

Deel: ' Borstbeeld Thomson herplaatst in Groningen '
Lees ook