Gemeente Eijsden

Borstkankeronderzoek in Eijsden

Op 11 juli 2002 starten het Integraal Kanker-centrum en de GGD Zuidelijk Zuid-Limburg in de gemeente Eijsden de zesde ronde van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Tot nu toe kan gesproken worden van een succesvol verlopen bevolkingsonderzoek in Eijsden. De opkomst bedroeg tijdens de vorige ronde 85,9% en is dus ruim boven het vereiste minimum van 70%.

Waarom deelnemen?
Niemand denkt er graag aan maar het is helaas waar. Borstkanker komt regelmatig voor. Jaarlijks wordt bij ongeveer 10.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium waarin de ziekte verkeert op het moment van ontdekking. De grote verdienste van het bevolkingsonderzoek is dat borstkanker in zo'n vroeg stadium kan worden ontdekt dat een knobbeltje vaak nog niet voelbaar is. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Het borstonderzoek
Het borstonderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van de borsten. Bij de vrouwen die voor de eerste maal deelnemen worden twee foto's van elke borst gemaakt. Tijdens de vervolgrondes meestal één foto van elke borst. Omdat met moderne apparatuur wordt gewerkt, is de stralingsbelasting minimaal. Binnen tien dagen ontvangt de vrouw een schriftelijke uitslag van de foto's. Het onderzoek is gratis en wordt uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide, vrouwelijke radiodiagnostisch laboranten.

Voor wie?
Vrouwen van 50 tot 75 jaar worden om de twee jaar uitgenodigd, dat zijn in 2002 de vrouwen geboren in de jaren 1927 tot en met 1952. Dit betekent dat ongeveer 1665 vrouwen uit de gemeente Eijsden een uitnodiging in de bus krijgen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Niet alle vrouwen ontvangen op hetzelfde moment een uitnodiging. De uitnodigingen worden namelijk per straat of kern verstuurd, aan de hand van de postcode.

Resultaten vorige ronde
Tijdens de vorige ronde in 2000 zijn 1607 vrouwen uitgenodigd waarvan er 1381 onderzocht zijn, oftewel 85,9% van de uitgenodigde vrouwen. Bij 19 van hen werd een afwijking op de foto ontdekt. Dit betekent dat deze vrouwen verder zijn onderzocht in het ziekenhuis om na te gaan of het om borstkanker ging of om een onschuldige afwijking. Het is van groot belang dat de uitgenodigde vrouwen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek, ook als ze tijdens de vorige ronde niet hebben deelgenomen of als er de vorige keer geen afwijking is gevonden. Er kunnen zich namelijk in de twee tussenliggende jaren kankercellen hebben gevormd en waarom zou je extra risico lopen?!

Onderzoekscentrum
Het borstonderzoek vindt plaats vanaf 11 juli 2002 in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat tot begin september opgesteld naast het gemeentehuis aan de Breusterstraat in Eijsden.

Zoekwoorden:

Deel: ' Borstkankeronderzoek in Eijsden '
Lees ook