Bosal

Bosal exposeert in nieuwe Autodome in Autotron Rosmalen

Bosal is een van de exclusieve participanten in het nieuwe autotentoonstellingcentrum Autodome van Autotron in Rosmalen dat op 4 juni haar poorten heeft geopend. Bosal laat hier in een metershoge constructie zien hoe in een uitlaatsysteem de uitlaatgassen voor ruim 98 procent worden gezuiverd. De presentatie van Bosal is onderdeel van het nieuwe 5000 vierkante meter grote tentoonstellingsgebouw waar in een interessante mix oude en nieuwe autotechniek worden tentoongesteld.
Het ontwerp van de presentatie van Bosal is van Hans Bekkers. Als uitgangspunt gebruikte hij een OE Bosal-uitlaatsysteem bestemd voor een Range Rover. In dit gedeeltelijk opengewerkte systeem symboliseert gekleurd licht de stroom uitlaatgassen. Met rood licht wordt de nog niet gezuiverde emissie bij de motor met een temperatuur van meer dan 800 °C aangeduid. Via de katalysator wordt het uitlaatgas gezuiverd en gekoeld tot een "groen gekleurd" gas . Dat bereikt daarna als blauw gekleurd "uitlaatgas" via de geluidbepalende tussendemper de achterdempers. In die laatste dempers koelt het verder af tot circa 500 °C. Het uitlaatgas is inmiddels ook danig in snelheid afgeremd en verlaat zo stil mogelijk met een snelheid van circa 400 kilometer per uur het uitlaatgassysteem.

In het Autodome is de schitterende collectie van Autotron samengebracht met de presentaties van de nieuwste technieken die gebruikt worden in de moderne automobielindustrie. Bosal is een van de tientallen bedrijven die hieraan hebben meegewerkt. In het Autodome kan de bezoeker onder andere informatie vinden over verkeer en verkeersveiligheid, energie en milieu, race en rallysport en materiaalgebruik. Het Autodome beschikt over een uitgebreide autobibliotheek waaruit ook het publiek informatie kan opvragen. Bovendien kunnen bezoekers in de library alle autobladen van Nederland bekijken. Voor de raceliefhebbers is er een pitstop lane met zowel een historische als een moderne pitstraat.

Daarnaast is de ontwikkeling te zien van de band, de accu, autobrandstof en de autoradio, terwijl organisaties als Veilig Verkeer Nederland en de Rijksdienst voor het Wegverkeer interessante informatie laten zien over veiligheid en APK.
bosaltron.jpg (38390 bytes)

Het imposante uitlaatsysteem dat Bosal exposeeert in het Autodome, waarbij niet alleen licht, maar ook geluidseffecten de werking van het uitlaatsysteem demonstreren.

Door de combinatie van klassieke auto's en informatie over moderne techniek, maakt de bezoeker in het Autodome een tocht door 115 jaar autohistorie van de Benz uit 1885 tot de Auto van het jaar 1999, de Ford Focus. Bosal voelt zich binnen dit kader goed thuis, omdat deze onderneming met meer dan 75 jaar historie dagelijks bezig is met het leveren van onder andere complete uitlaatsystemen inclusief katalysator voor zowel de autoindustrie als de aftermarkt.

Deel: ' Bosal exposeert in nieuwe Autodome in Autotron Rosmalen '
Lees ook