---


---

Bosnische eenheden bouwen gezamenlijk een weg

26-06-2002

Bewoners van de Bosnische dorpen Radonjici en Bukovica bij Guca Gora hebben samen met de commandant van 42 (NL) Gemechaniseerd Bataljon, luitenant-kolonel Schaberg, een weg heropend. De weg is gefinancierd door het Nederlandse SFOR-bataljon, maar de daadwerkelijke reconstructie van de weg is uitgevoerd door genisten van 3 Garde Gemotoriseerde Brigade uit Busovaca en 7 Gemechaniseerde Brigade uit Zenica.

Het project past binnen het beleid van 42 (NL) Mechbat om eenheden met verschillende etnische achtergronden samen te laten werken. Daarbij wordt ook nadrukkelijk het aspect meegenomen dat deze samenwerking ten bate moet zijn van de lokale bevolking. De 3de Brigade heeft een Bosnisch-Kroatische achtergrond en de 7de Brigade bestaat voornamelijk uit Bosniaks. Door hen samen aan een project te laten werken, blijft de integratie van eenheden van het Federatie-leger niet alleen een papieren zaak, maar wordt er op de werkvloer ook daadwerkelijk inhoud aan gegeven, zegt majoor Lagaune. Hij is in de functie van Joint Military Affairs verantwoordelijk voor de contacten met Bosnische eenheden.

De herstelde weg is erg belangrijk voor de inwoners van Radonjic en Bukavica. Het maakt het dagelijks verkeer makkelijker, zeker in de winter. Een ander voordeel van de reconstructie van de weg is dat het de terugkeer van vluchtelingen en ontheemden eenvoudiger maakt. Een argument dat voor het Nederlandse SFOR-bataljon een belangrijke rol speelt. Het Nederlandse bataljon heeft de eenheden die de reconstructie hebben uitgevoerd ruim 12.000 liter brandstof verstrekt voor het vervoer van personeel en materiaal. Daarnaast is er 33.000 Konvertible Marks besteed aan wegmateriaal. De Technische Ondersteuningsgroep van het Nederlandse bataljon heeft de eenheden geadviseerd bij de aanleg.

Het Nederlandse SFOR-bataljon start in samenwerking met de Vojska Federacija nog zeven wegprojecten in Kanton 6. Een initiatief dat wordt toegejuicht door de regering van het kanton. De minister voor Reconstructie, Slavica Josipovic, bedankte het Nederlandse bataljon voor de inzet waardoor het mogelijk is dat militairen van eenheden met een verschillende etnische achtergrond samenwerken om wegen te herbouwen. (fotos: kapitein Peter Schrijver) Ministerie van DefensieDeel: ' Bosnische eenheden bouwen gezamenlijk een weg '
Lees ook