Amsterdam Airport Schiphol

Komende maanden veel bouwhinder voor passagiers in centrale gedeelte Terminal

Schiphol, 26 februari 1999 - Passagiers die via de luchthaven Schiphol reizen moeten de komende maanden rekening houden met bouwhinder. Op vertrekniveau achter de paspoortcontrole wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe, verbrede D-pier en wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van de wachtruimte, Lounge Centraal, en een nieuw belastingvrij winkelcentrum. De bouwwerkzaamheden kunnen het voor de passagiers lastig maken om hun weg te vinden, vooral naar en van de D-pier. Ook de wachttijden bij paspoortcontroles kunnen langer zijn dan normaal, omdat er door de bouw minder balies voor de paspoortcontrole beschikbaar zijn. Amsterdam Airport Schiphol heeft extra borden opgehangen die reizigers de weg wijzen en hostessen zijn ingezet om de passagiers te helpen de weg naar hun vliegtuig of de voorzieningen in het gebouw te vinden.

Aan het begin van de D-pier worden de komende twee maanden nieuwe roltrappen en liften geïnstalleerd tussen alle verdiepingen, zodat de passagiers straks makkelijk van de pier naar de aankomsthal kunnen gaan. Door de werkzaamheden kunnen vertrekkende en aankomende passagiers geen gebruik maken van de balies voor paspoortcontrole bij de D-pier. Ook de balies voor paspoortcontrole van aankomende passagiers op de begane grond zijn gesloten. Alle passagiers van en naar de D-pier worden, met behulp van speciale bewegwijzering en de hulp van hostessen, via een alternatieve route omgeleid naar andere paspoortcontrole-balies en van daaruit naar de D-pier of de aankomsthal. Vóór juni zullen de ingang van de nieuwe, verbrede D-pier en alle balies voor paspoortcontrole weer gebruikt kunnen worden.

Lounge Centraal
De wachtruimte achter de paspoortcontrole van Vertrekhal 2, Lounge Centraal, wordt met 10.000 vierkante meter uitgebreid richting het platform. De nieuwbouw zal in juni 1999 gereed zijn. Het grootste deel van de voorzieningen uit het "oude" gedeelte verhuist dan naar het nieuwe deel. Passagiers zullen vanaf dat moment ook door het nieuwe gedeelte van de Lounge van of naar de E-, F- of G-pier worden geleid.

Tegelijkertijd wordt het oude gedeelte van de Lounge stap voor stap onder handen genomen en wordt het belastingvrije winkelcentrum in Lounge Centraal totaal vernieuwd. In het nieuwe gedeelte worden drie winkeleilanden gebouwd die in juni en begin juli open zullen gaan. Daarna worden in het huidige gedeelte van de wachtruimte nog twee winkeleilanden gebouwd.

Op de tweede verdieping komt een gebied waar reizigers rustig kunnen zitten of met een hapje en een drankje kunnen genieten van het uitzicht op het platform. De eerste nieuwe horecavoorziening is daar inmiddels geopend, de NetWork Bar. Hier kunnen de reizigers gebruik maken van Internet of E-mail en het is ook mogelijk om het nieuws van vijf internationale nieuwszenders te volgen op de televisieschermen die daar zijn aangebracht. Rond oktober zullen alle horecavoorzieningen op de tweede verdieping open zijn. Het project Lounge Centraal zal in december 1999 worden opgeleverd.

Masterplan
Alle bouwwerkzaamheden moeten er voor zorgen dat de luchthaven Schiphol in de toekomst voldoende ruimte en comfort kan blijven bieden aan een toenemend aantal gebruikers. De projecten komen voort uit het Masterplan 2015. De eerste fase hiervan loopt van 1998 tot 2003. In totaal bedragen de investeringen van Amsterdam Airport Schiphol in de uitbreiding van capaciteit en kwaliteit in deze eerste fase circa 3 miljard gulden.

012-1999/MG

© Amsterdam Airport Schiphol

Deel: ' Bouwhinder voor passagiers in Terminal Schiphol '
Lees ook