Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 23 mei 2002

Brabants Dagblad weigert advertentie WISE

De redactie van de Festival Mundial bijlage bij het Brabants Dagblad, te verschijnen op 12 juni a.s. heeft vanmorgen een advertentie van WISE geweigerd. WISE is bezig met een campagne tegen de import van atoomstroom en richt haar peilers daarbij voornamelijk op essent. Dit omdat essent het meeste atoomstroom importeert en voor de helft eigenaar is van de kerncentrale Borssele.

De advertentie, een exacte kopie van reeds bestaand campagnemateriaal, is een parodie op het officiële essent- materiaal. De advertentie is geweigerd omdat hij te veel zou lijken op officele essent publicaties en advertenties (waar het Brabants Dagblad aan verdient) en omdat de advertentie inbreuk maakt op copyrights.
Het Brabants Dagblad geeft hiermee te kennen dat ze liever de voorkeur geeft aan de belangen van een grote adverteerder dan dat ze haar nek durft uit te steken. Blijkbaar spelen de commerciële belangen een grotere rol dan het een kans geven aan een tegengeluid.
Energiebedrijven profileren zich de laatste jaren voornamelijk op hun groene imago. De smerige andere kant willen ze niet laten zien. Terwijl dit hoogst noodzakelijk is, zeker gezien het feit dat de markt voor energie op 01-10-2003 opengaat voor alle consumenten. Iedereen heeft het recht te weten wat er uit zijn stopcontact komt. Momenteel is dit bij essent 10,38% atoomstroom.

WISE heeft op het laatste moment haar advertentie gewijzigd in een nieuwe advertentie die aangeeft dat de oorspronkelijke geweigerd is.

WISE is dit jaar een campagne gestart tegen de productie en verkoop van atoomstroom. De liberalisering van de energiemarkt heeft tot gevolg dat er in Nederland veel meer stroom geïmporteerd wordt. Stroom, geïmporteerd uit België, Duitsland en Frankrijk, bevat tussen de 30% en 85% kernenergie. Vanwege alle nadelen die aan kernenergie kleven (van uraniumwinning tot de opslag van het afval tot de productie van kernwapens) vindt WISE dat het gebruik van kernenergie onmiddellijk moet stoppen.

+++Einde persbericht+++
Beide advertenties zijn te vinden op
https://www.neebedankt.nl/nieuws

Deel: ' Brabants Dagblad weigert advertentie WISE '
Lees ook