Brabants duo herbouwt koraal in Thais duikparadijs


Koraalriffen worden wereldwijd bedreigd.

KOH TAO, 20151123 -- De ernstig beschadigde koraalriffen van het Thaise duikersparadijs Koh Tao krijgen een innovatieve make-over. Het Brabantse duo Vera Aarden en Frank van Klaveren is sinds 2008 hard aan het werk om hun koraalkweek methode te perfectioneren. ”Een gezond koraalrif zorgt voor grote biodiversiteit en draagt bij aan het behoud van een gezond ecosysteem voor mens en natuur”, zegt Vera Aarden gepassioneerd. “Het prototype is in de oceaan geplaatst en met behulp van crowdfunding willen we het project werkelijkheid gaan maken”.

Koraalriffen worden wereldwijd bedreigd, het beschermen en herstellen van koraalriffen is daarom van groot belang. Tot op heden is er wereldwijd al zo’n 27 procent van de riffen verloren gegaan, door een combinatie van natuurlijke en, nog belangrijker, menselijke invloeden. Als het huidige tempo van vernietiging door blijft gaan, zal in de komende 30 jaar 60 procent van ‘s werelds koraalriffen vernietigd worden. Dit heeft niet alleen een enorme negatieve impact op het mariene leven, maar ook op de miljoenen mensen die afhankelijk zijn van koraalriffen als voedselbron en voor kustbescherming.

Het doel van CoralGardening is om deze kwetsbare koraalriffen te beschermen, beschadigde koraalriffen te herstellen en nieuwe koraalriffen te bouwen. Dit gaan vrijwilligers van de stichting CoralGardening doen door op structurele manier koraalriffen te ontwerpen gebaseerd op de nieuwe methode. Daarnaast worden er ook lokaal educatieprojecten opgezet om te laten zien wat er verder gedaan kan worden om koraalriffen te behouden.

CoralGardening onderscheidt zich van de ‘gewone’ koraalkwekerijen door de koralen te kweken op standbeelden in alle soorten en maten. Op het moment staat er al een enorme bloem onder water met bladeren van verschillende materialen als try-out. Het koraal wordt gekweekt door middel van een speciaal soort techniek genaamd CoralAID. Door zo’n beeldentuin aan te leggen gaat niet alleen het leven in de oceaan erop vooruit, maar ook de onderwater-beleving van de duikers en snorkelaars.

CoralGardening doet dit in samenwerking met verschillende partners, waaronder de universiteit Wageningen, lokale koraal wetenschapper en de Thaise Rijkswaterstaat. U kunt een belangrijke bijdrage leveren aan het bouwen van koraalriffen. Steun de crowdfunding campagne van CoralGardening in de komende maanden. Kijk voor meer informatie op www.CoralGardening.org/nl.
Voor meer informatie kunt u terecht op onze site: www.coralgardening.org of u kunt contact opnemen via: info@coralgardening.org of +31 6 14 60 40 90.


Deel: ' Brabants duo herbouwt koraal in Thais duikparadijs '


Lees ook