Gemeente 's-Hertogenbosch


---

Brandweer gaat studenten "uitroken"

do 04 oktober 2001

Met de brandveiligheid in studentenhuizen is het vaak droevig gesteld. Gangen worden geblokkeerd door fietsen, vuilniszakken, oud papier en aan de kant geschoven meubels. Blusapparaten en rookmelders zijn niet aanwezig of worden niet regelmatig gecontroleerd. In het kader van de Nationale Brandpreventieweek, die dit jaar van 6 - 14 oktober wordt gehouden, gaat de brandweer

s-Hertogenbosch studenten bewust maken van de vele gevaren in studentenhuizen en kamerverhuurbedrijven.

Waarom?

Doel van het project is studenten te laten zien hoe gevaarlijk het is om gangen en kamers in studentenhuizen helemaal vol te bouwen met vuilniszakken, torens bierkratten, fietsen en lege fusten.

Dit jaar is de brandweer van s-Hertogenbosch begonnen met de afgifte van gebruiksvergunningen voor kamerverhuurbedrijven, waaronder ook verschillende studentenhuizen.

Wooneigenaren zijn onder toeziend oog van de gemeente verantwoordelijk voor het in orde maken van bouwtechnische aanpassingen en het vervangen van installaties. Maar ook bewoners zelf hebben een verantwoordelijkheid, met name ten aanzien van het brandveilig gebruik. Het blijkt echter dat veel bewoners zich niet bewust zijn of zich niets aantrekken van de veiligheid en onder andere de vluchtroutes blokkeren. De informatiebrief die we vorig jaar aan de studenten verstuurd hebben heeft weinig opgeleverd. Daarom hebben we nu gekozen voor een confronterende aanpak, die de studenten misschien wel de ogen opent.

Hoe?

De brandweer gaat studenten hun weg laten zoeken in een ruimte vol met rook en obstakels. Hiervoor worden twee ruimtes ingericht. De eerste ruimte met obstakels als kartonnen dozen en vuilniszakken is rookvrij. De andere ruimte ziet er precies hetzelfde uit, maar staat vol met gifvrije oefenrook. Studenten mogen proberen in die ruimte de uitgang te vinden. Voor de veiligheid loopt er iemand van de brandweer mee. Mocht iemand in paniek raken, dan kan de brandweerfunctionaris die persoon direct naar buiten brengen. Vervolgens zal aan de deelnemers de folder "Geef brand geen kans op een veilige kamer", worden uitgedeeld. Op deze wijze hoopt de brandweer het brandveiligheidbewustzijn en het gedrag van kamerbewoners te verbeteren.

Alle studenten die in s-Hertogenbosch wonen, worden uitgenodigd om tijdens de Nationale Brandpreventieweek deel te nemen aan de actie "brandveiligheid studentenhuizen".

In samenwerking met Brabantwonen zullen deze acties plaatsvinden op:


- 10 oktober aanstaande, van 18.30 tot 21.30 uur in de studentenhuisvesting aan de Onderwijsboulevard 117 t/m 147.


- 11 oktober aanstaande, van 18.30 tot 21.30 uur in de studentenhuisvesting aan de Wethouder Schuurmanslaan 265 t/m 279.
---

Deel: ' Brandweer Den Bosch gaat studenten 'uitroken' '
Lees ook