Gemeente Leiden

Brandweer coördineert rampenplan

Het ligt voor de hand dat de brandweer elke jaarwisseling klaarstaat om de gevolgen van uit de hand gelopen vreugdevuren en verdwaalde vuurpijlen te bestrijden. De meldkamer draait op volle toeren en de bluswagens gaan van brand naar brand. Bovendien rijden er de hele nacht verkenningsauto's rond met politieagenten en brandweerlieden. Dit jaar zal dat niet anders zijn.

Foto: Wim van Noort

Wat er wel anders is, is de extra voorbereiding op een eventuele ramp. Hoewel niemand echte problemen verwacht, is de brandweer (net als de politie en de GGD), beter toegerust dan ooit. Van vrijdagochtend 31 december 9.00 uur tot maandagavond 3 januari 19.00 uur zullen er in Leiden ongeveer zeventig brandweermensen paraat zijn. In de kazerne in de Gooimeerlaan zal een actiecentrum worden ingericht met alle voorzieningen die nodig kunnen zijn: stadskaarten, millenniumbestendige computers en communicatiemiddelen zoals mobilofoons en het landelijk noodnet. Er zal continu een leidinggevend team aanwezig zijn van brandweercommandanten, -officieren en ondersteunend personeel.

Het ergste dat er kan gebeuren is een stroomuitval. Omdat de kans op branden daarmee niet toeneemt, is de functie van de brandweer tijdens zo'n ramp vooral ondersteunend. Brandweerlieden kunnen assistentie verlenen als een lift vastzit en op plaatsen waar dat het hardst nodig is stroom en licht regelen met behulp van een rijdend noodaggregaat. Verder heeft de brandweer als expert op rampengebied een coördinerende rol.

Natuurlijk hebben de medewerkers van de brandweer al hun apparaten gecontroleerd op de millenniumbug en de paar problemen die er waren opgelost. Ze zullen dus, wat er ook gebeurt, nog steeds in staat zijn om branden te blussen en blijven bereikbaar op het alarmnummer 112. Als het telefoonnet overbelast zou raken door de vele nieuwjaarswensen kunt u de brandweer bereiken via de meldposten die vanaf 23.00 uur open zijn. Waar die meldposten zijn, wordt later in de Stadskrant bekend gemaakt.

Als de sirenes tóch gaan loeien
Er bestaat altijd een kleine kans dat er iets gebeurt. Als de sirenes loeien of geluidswagens een alarmsignaal geven moet u drie dingen doen:


1. direct naar binnen gaan;

2. deuren en ramen sluiten;

3. uw radio afstemmen op Radio West (FM 88,4 of op de kabel).

Via deze zogenaamde rampenzender wordt u op de hoogte gehouden van de stand van zaken en krijgt u advies wat u verder kunt doen. Het is verstandig om te zorgen dat u een draagbare radio op batterijen in huis heeft en een zaklamp of kaarsen.

Deel: ' Brandweer Leiden coördineert rampenplan '
Lees ook