Brei- en Haakdagen in het teken van kleur en techniek


NIEUWEGEIN, 20130319 -- Op 29 en 30 maart a.s. barst het MeetingDistrict in Nieuwegein uit haar voegen. Tijdens deze twee dagen vindt de “Breidag en Haakdag” plaats. Een nieuw en hip evenement dat inspeelt op de trend van dit moment: breien en haken. Voor zowel de beginnende creatieveling, als voor gevorderden en experts, is er genoeg te doen met o.a. zestig stands, lezingen en gevarieerde en kwalitatieve workshops. De aanwezigheid van diverse top ontwerpers en docenten staat garant voor twee gezellige breidagen.

Haken is hip
De Brei- en haakdagen zijn alles behalve een suf evenement. Nu er steeds meer gebreide en gehaakte materialen gebruikt worden in bijvoorbeeld home deco en kleding, is het breien populairder dan ooit. Het beeld van de wollige bezigheid voor oma’s en oudtantes is niet meer van deze tijd. Studenten, moeders, carrièrevrouwen, ze storten zich massaal op deze bezigheid. Breien en haken passen als hobby binnen de zoektocht naar nostalgie, rust, huiselijkheid en quality time. Ook het haken wordt een ware hype, met name onder jongeren.  Denk aan de ‘granny squares’ (gehaakte vierkantjes), de poef, de grote woonkussens en het gehaakte krukje. Waar vorig jaar het workshopaanbod nog voornamelijk uit breitechnieken bestond, zijn er dit jaar ook een groot aantal haakworkshops. En er zijn meerdere winkels aanwezig met haakmaterialen en patronen. Er is een ruilhoekje waar je afgedankte bolletjes kunt omruilen voor iets nieuws. Tevens is er een patronendokter die de moeilijkste patronen uitpluist.

Nieuw dit jaar is dat u ook twee lezingen kunt bijwonen. Mode- en textielontwerpster Leslie Eisinger geeft een lezing over het ontwikkelen van een eigen kledingcollectie.

Schrijfster en onderzoekster Stella Ruhe doet onderzoek naar de Nederlandse Visserstrui. Visserstruien zijn een bijna vergeten en over het hoofd gezien onderdeel van de vissersdracht. De visserstruien waren de eerste truien die echt als trui gedragen zijn. Breigoed was tot dan toe uitsluitend bestemd voor ondergoed, sjaals, mutsen en wanten. Stella Ruhe is bezig met een nieuw onderzoek naar deze truien die rond 1900 door de vissers gedragen werden. Tijdens de Breidag geeft zij een lezing op vrijdag 20 maart.

Techniek verbeteren
Als ervaren breier kun je nog altijd je techniek verbeteren. Op zaterdag is wereldkampioen snelbreien, Miriam Tegels, aanwezig. Zij geeft haar populaire workshop ‘Beaded Moebius’. Ook op zaterdag geven The Dutch Knitters twee maal een workshop ‘Twijnend breien’. Deze mateloos populaire techniek wordt al veel gebruikt in Nederland, de ins en outs leer je van Carla en Hilly.

Een andere techniek is kantbreien. Ontwerpster en Neerlands ‘Queen of lace’ Monique Boonstra van Kantwerk, geeft op beide dagen workshops. Er is een versie voor beginners én voor gevorderden. Andere technieken die aan bod komen zijn o.a. ‘bohus stickning’ uit Noorwegen, sokken breien en haken, Grols breiwerk en breien met kralen.

Kleur, kleur, kleur
Loret Karman (1958) is een onafhankelijke en gepassioneerde colorist en garenontwikkelaar. Zij is opgeleid in textiele werkvormen en heeft een eigen atelier in Amsterdam. Haar bedrijf Loret Karman Handdyed Yarns & Knitting produceert handgeverfde breigarens, met groot respect voor ambachtelijke technieken. Elke meter garen gaat door Lorets eigen handen, van begin tot eind. Steeds weer zoekt ze naar materialen van hoge kwaliteit, die duurzaam en dicht bij huis worden geproduceerd. Ze ontwikkelt haar garens samen met Europese spinnerijen, werkt samen met ambachtelijke pigmentmakers en betrekt grondstoffen uit haar nabije omgeving.

Loret Karman organiseert, samen met het bedrijf ‘de TOREN van Klinker’, het volledige programma op het gebied van ‘Atelier Kleur (ver)Garen’.

In het Atelier worden doorlopend workshops van 45 minuten gegeven. Helemaal in het teken van kleur en technieken die daarmee te maken hebben. Per dag zijn er zeven sessies die op elk heel uur starten. De bezoeker kan een strippenkaart kopen voor drie workshops.

Een greep uit het programma:  ‘Breien met handgeverfde garens’ door Puk Vossen, ‘Kleur in breien’ door Loret Karman, ‘Breien voor mannen’ en ‘Kabels en kleur’ door Christopher Kale. Ontwerpster Hanneke Bezem geeft ‘kunst van het opzetten’ en ‘Italiaans opzetten’, fotografe en kunstenaar Hinke Schreuders leert u ‘het fotograferen van uw eigen breiwerk’, Leslie Eisinger geeft ‘Intarsia’, ‘Slipsteken’ en ‘Schaduwbreien’ en Ploon van Wijk geeft diverse haaktechnieken waaronder Marokkaans haken en tunisch haken. Uiteraard is het zeer uitgebreide programma op de website na te lezen.


Breidag en Haakdag
29 en 30 maart 2013 in MeetingDistrict Nieuwegein
Openingstijden: van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: € 8,=
Website: www.breidag.nl
Breidag is tevens te volgen op Twitter en Facebook


Deel: ' Brei- en Haakdagen in het teken van kleur en techniek '
Lees ook