Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Hilversum, 20 juli 2001

Bright Alley bouwt Elektronische Programma Gids voor Digitenne Digitaal, informatief en interactief

Digitenne, het consortium dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van aardse digitale televisie (DVB-T) in Nederland, heeft Bright Alley opdracht gegeven voor het ontwikkelen van een elektronische programmagids (EPG). Via deze EPG kunnen kijkers straks op een eenvoudige, overzichtelijke wijze een keuze maken uit het programma-aanbod van Digitenne. Bright Alley bouwt de EPG in eerste instantie op basis van het MediaHighway platform van Canal+ Technologies. Daarnaast zal Bright Alley de EPG voorbereiden op uitzending via het multimedia homeplatform (MHP), dat de toekomstige standaard voor digitale televisie wordt. Digitenne gaat komend najaar van start met haar digitale proefuitzendingen.

De kijker kan de EPG met de afstandsbediening bedienen. Hij kan daarmee door de kanalenlijst navigeren en zijn gewenste programma selecteren en bekijken. Via de EPG wordt extra informatie aan de programmagegevens toegevoegd, zoals achtergrondinformatie of een korte samenvatting van het programma.

Voor realisatie van de EPG richt Bright Alley, in samenwerking met Digitenne, een speciale MediaHighway test- en ontwikkelomgeving in. Bright Alley zal op het moment van de verwachte overschakeling naar de MHP-standaard de migratie van de EPG naar dit platform verzorgen. De DVB-T ontvangers in de markt zijn daarop voorbereid. Binnen NOB/Bright Alley is al geruime tijd een MHP-ontwikkelteam operationeel dat deze migratie volledig kan ondersteunen. Bright Alley beschikt dan naast ontwikkelomgevingen voor MediaHighway en MHP tevens over ontwikkelomgevingen voor OpenTV en Liberate. Daarmee kiest het bedrijf voor een facilitaire en platformonafhankelijke insteek voor de levering van iTV-diensten.

Over Digitenne
Het consortium Digitenne bereidt in Nederland de introductie van DVB-T voor. De deelnemende partijen zijn KPN Telecom, NOB, Nozema en de publieke en belangrijkste commerciële omroepen in Nederland. DVB-T biedt de consument portable (en op termijn mobiele) ontvangst van televisie- en radiokanalen tegen een relatief lage prijs, met een uitstekende, digitale beeld- en geluidskwaliteit. De consument in Nederland zal met DVB-T via een simpele sprietantenne zowel in huis als buitenshuis circa 25 televisiezenders en 20 radiozenders in CD-kwaliteit kunnen ontvangen. Digitenne wil digitale ethertelevisie en -radio in maart 2002 introduceren in het gebied Haarlem-Amsterdam-Hilversum-Almere. De introductie in de rest van de Randstad is gepland voor september 2002. Eind 2003 zal het netwerk zijn uitgebreid tot de rest van Nederland. Dit is echter pas mogelijk na uitschakeling van de (huidige) analoge ethertelevisie.

Over Bright Alley (www.brightalley.com)
Bright Alley loopt voorop als het gaat om nieuwe ontwikkelingen op communicatie- en mediagebied. Als baanbrekend onderdeel van NOB combineert het bedrijf jarenlange ervaring in (audiovisuele) content met knowhow van nieuwe media en multichanneling. Bright Alley beweegt zich op het gebied van nieuwe media waar internet, mobiel, tv en radio steeds meer samenkomen. Het bedrijf is specialist op het gebied van e-communication, knowledge & learning, e-mail marketing, webcasting, iTV, en smal- en breedbandig internet. Met de business unit Mobile is het bedrijf actief op het vlak van mobiele toepassingen voor SMS, WAP, GPRS en UMTS. Bright Alley levert facilitaire diensten voor iTV en verzorgt de ontwikkeling van verrijkte tv-programma's, de bouw van iTV-portals, interactive design, systeemintegratie en program management.

Deel: ' Bright Alley bouwt Elektronische Programma Gids '
Lees ook